Kanapka z jajkiem, awokado i rzodkiewką
Kanapka z jajkiem, awokado i rzodkiewką
Kanapka z jajkiem, awokado i rzodkiewką to pełnowartościowe i lekkie śniadanie, które przygotujesz w kilkanaście minut.
Awokado. Wartości odżywcze
Awokado jest owocem niezwykle bogatym w tłuszcze nienasycone.Tłuszcze te są naturalne i bardzo korzystne dla zdrowia, ponieważ pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację. Tłuszcze podtrzymują również uczucie sytości, przez co awokado, mimo swojej kaloryczności, polecane jest również dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Awokado to również źródło witamin i minerałów, takich jak:- witaminy z grupy B,- witaminę A, C,E,K, H,- beta - karoten,- kwas foliowy,- błonnik,- magnez, cynk, fosfor.
Włączenie do codziennej diety awokado zmniejsza ryzyko powstawania chorób wieńcowych, zakrzepów żylnych, zawałów. Witaminy i minerały w nim zawarte wzmacniają bowiem cały układ naczyniowy oraz serce. Awokado wykazuje również pozytywne oddziaływanie na naszą skórę, włosy oraz paznokcie, a zawarte w nim witaminy z grupy B utrzymują prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Kanapka z jajkiem, awokado i rzodkiewką
Aby przygotować kanapkę z jajkiem, awokado i rzodkiewką, potrzebujesz:- kilka kromek świeżego chleba,- pastę z awokado,- pastę jajeczną,- kilka rzodkiewek.
Składniki na pastę z awokado:
- miękkie awokado,- ząbek czosnku,- oliwa z oliwek,- sok z połówki limonki,- pieprz, sól.
Z awokado wyciągnij pestkę. Owoc ugnieć widelcem, dodaj posiekany ząbek czosnku, oliwę z oliwek, sok z limonki i mieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Dopraw solą i pieprzem.