Smakosze.pl
wątróbka

canva/zeleno, Getty Images

Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sprawdźcie, co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna. Tak naprawdę wystarczy jeden prosty krok, czyli namoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli. Dzięki temu zabiegowi wątróbka zyska doskonały smak i nabierze aksamitnej konsystencji. Gwarantujemy, że będziecie się nią zajadać.

Wątróbka to najpopularniejszy z podrobów, który ma licznych wielbicieli. Są też oczywiście i tacy, którzy nie wzięliby jej do ust, podobnie zresztą, jak i innych podrobów.

Ekspresowe pączki w 5 minut. Szybciej się nie da

Ekspresowe pączki w 5 minut. Szybka słodka przekąska za grosze

CZYTAJ DALEJ

Jednak wątróbce nie można odmówić walorów zdrowotnych, tj. wysokiej wartości odżywczej. Jest ona bowiem najzasobniejszym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dostarcza też witaminy A, witamin z grupy B i białka.

Niektórzy nie przepadają za wątróbką, ze względu na jej smak. Ma charakterystyczny, podrobowy, ale czasami wychodzi też twarda i gorzkawa. Zobacz, co zrobić, by uniknąć takiej niespodzianki.

W jaki sposób zapobiec gorzknieniu wątróbki?

Jest na to proste rozwiązanie — po opłukaniu i oczyszczeniu, wystarczy zalać ją mlekiem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Jeśli przetrzymamy ją dłużej w białym płynie, efekt będzie bardziej zauważalny, tzn. wątróbka wyjdzie delikatniejsza w smaku i bardziej aksamitna.

Do mleka można też dodać trochę pokrojonej cebuli. Nada ona wyraźniejszego smaku i częściowo zneutralizuje smak podrobów.

Rodzaje wątróbki

To, jak będzie smakować wątróbka, w dużej mierze zależy od tego, jaką kupimy. Najmniej problemów powinniśmy mieć z wątróbką drobiową, np. kurczęcą, indyczą. Są one bardzo delikatne i aksamitne w smaku. Jeśli zaś spotkacie wątróbkę kaczą, musicie liczyć się z tym, że może wyjść gorzkawa.

Nieco trudniej jest przyrządzić wątróbkę cielęcą, ale ta również jest delikatna w smaku. Niestety zniechęca bardzo wysoką ceną. Bardzo popularna jest zaś wątróbka wieprzowa, która ma wyrazisty smak i sporo przerostów, dlatego trzeba umieć ją przygotować. W sklepach często też można spotkać wątróbkę wołową, której przyrządzenie także nie jest proste. Ma ona gorzkawy smak i jest twardawa.

Na naszej stronie znajdziecie też recepturę na soczystą wątróbkę z grilla, a także na wątróbkę z cebulą i gruszką.

wątróbka

wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/PosiNote

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku, newsy.gotujmy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek. Prosto i skutecznie

Czytaj więcej >
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >