Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok
Sprawdźcie, co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna. Tak naprawdę wystarczy jeden prosty krok, czyli namoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli. Dzięki temu zabiegowi wątróbka zyska doskonały smak i nabierze aksamitnej konsystencji. Gwarantujemy, że będziecie się nią zajadać.
Wątróbka to najpopularniejszy z podrobów, który ma licznych wielbicieli. Są też oczywiście i tacy, którzy nie wzięliby jej do ust, podobnie zresztą, jak i innych podrobów.
Jednak wątróbce nie można odmówić walorów zdrowotnych, tj. wysokiej wartości odżywczej. Jest ona bowiem najzasobniejszym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dostarcza też witaminy A, witamin z grupy B i białka.
Niektórzy nie przepadają za wątróbką, ze względu na jej smak. Ma charakterystyczny, podrobowy, ale czasami wychodzi też twarda i gorzkawa. Zobacz, co zrobić, by uniknąć takiej niespodzianki.
W jaki sposób zapobiec gorzknieniu wątróbki?
Jest na to proste rozwiązanie — po opłukaniu i oczyszczeniu, wystarczy zalać ją mlekiem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Jeśli przetrzymamy ją dłużej w białym płynie, efekt będzie bardziej zauważalny, tzn. wątróbka wyjdzie delikatniejsza w smaku i bardziej aksamitna.
Do mleka można też dodać trochę pokrojonej cebuli. Nada ona wyraźniejszego smaku i częściowo zneutralizuje smak podrobów.
Rodzaje wątróbki
To, jak będzie smakować wątróbka, w dużej mierze zależy od tego, jaką kupimy. Najmniej problemów powinniśmy mieć z wątróbką drobiową, np. kurczęcą, indyczą. Są one bardzo delikatne i aksamitne w smaku. Jeśli zaś spotkacie wątróbkę kaczą, musicie liczyć się z tym, że może wyjść gorzkawa.
Nieco trudniej jest przyrządzić wątróbkę cielęcą, ale ta również jest delikatna w smaku. Niestety zniechęca bardzo wysoką ceną. Bardzo popularna jest zaś wątróbka wieprzowa, która ma wyrazisty smak i sporo przerostów, dlatego trzeba umieć ją przygotować. W sklepach często też można spotkać wątróbkę wołową, której przyrządzenie także nie jest proste. Ma ona gorzkawy smak i jest twardawa.
Na naszej stronie znajdziecie też recepturę na soczystą wątróbkę z grilla, a także na wątróbkę z cebulą i gruszką.
Źródło zdjęcia: canva/PosiNote
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: akademiasmaku, newsy.gotujmy