Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.05.2022 16:23

Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok

wątróbka
canva/zeleno, Getty Images

Sprawdźcie, co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna. Tak naprawdę wystarczy jeden prosty krok, czyli namoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli. Dzięki temu zabiegowi wątróbka zyska doskonały smak i nabierze aksamitnej konsystencji. Gwarantujemy, że będziecie się nią zajadać.

Wątróbka to najpopularniejszy z podrobów, który ma licznych wielbicieli. Są też oczywiście i tacy, którzy nie wzięliby jej do ust, podobnie zresztą, jak i innych podrobów.

Jednak wątróbce nie można odmówić walorów zdrowotnych, tj. wysokiej wartości odżywczej. Jest ona bowiem najzasobniejszym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dostarcza też witaminy A, witamin z grupy B i białka.

Niektórzy nie przepadają za wątróbką, ze względu na jej smak. Ma charakterystyczny, podrobowy, ale czasami wychodzi też twarda i gorzkawa. Zobacz, co zrobić, by uniknąć takiej niespodzianki.

W jaki sposób zapobiec gorzknieniu wątróbki?

Jest na to proste rozwiązanie — po opłukaniu i oczyszczeniu, wystarczy zalać ją mlekiem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Jeśli przetrzymamy ją dłużej w białym płynie, efekt będzie bardziej zauważalny, tzn. wątróbka wyjdzie delikatniejsza w smaku i bardziej aksamitna.

Do mleka można też dodać trochę pokrojonej cebuli. Nada ona wyraźniejszego smaku i częściowo zneutralizuje smak podrobów.

Rodzaje wątróbki

To, jak będzie smakować wątróbka, w dużej mierze zależy od tego, jaką kupimy. Najmniej problemów powinniśmy mieć z wątróbką drobiową, np. kurczęcą, indyczą. Są one bardzo delikatne i aksamitne w smaku. Jeśli zaś spotkacie wątróbkę kaczą, musicie liczyć się z tym, że może wyjść gorzkawa.

Nieco trudniej jest przyrządzić wątróbkę cielęcą, ale ta również jest delikatna w smaku. Niestety zniechęca bardzo wysoką ceną. Bardzo popularna jest zaś wątróbka wieprzowa, która ma wyrazisty smak i sporo przerostów, dlatego trzeba umieć ją przygotować. W sklepach często też można spotkać wątróbkę wołową, której przyrządzenie także nie jest proste. Ma ona gorzkawy smak i jest twardawa.

Na naszej stronie znajdziecie też recepturę na soczystą wątróbkę z grilla, a także na wątróbkę z cebulą i gruszką.

wątróbka
wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/PosiNote

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku, newsy.gotujmy