Smakosze.pl Porady Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? 1 składnik powinien być zakazany
Canva / Timolina

Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? 1 składnik powinien być zakazany

18 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Bez sałatki jarzynowej nie sposób sobie wyobrazić tradycyjnego świątecznego stołu. Ta klasyka gatunku w każdym domu pokazuje nieco inne oblicze. Jest jednak jeden składnik, którego lepiej w sałatce unikać ze względu na jego intensywny smak i aromat. Mowa oczywiście o cebuli.

Idealny smak sałatki jarzynowej wymaga sporych nakładów czasu i pracy. Z należytą starannością należy dobierać poszczególne jest składniki. Dowiedz się, czemu lepiej zastąpić cebulę innymi produktami.

Czemu nie należy dodawać cebuli do sałatki jarzynowej?

Niektórym trudno może być uwierzyć, że to właśnie cebula jest zakazanym składnikiem sałatki jarzynowej . Z powodzeniem używamy jej przecież do wielu rozmaitych potraw polskiej kuchni . Co sprawia, że w tym właśnie daniu lepiej jej unikać ?

Cebulę dodajemy do sałatki jarzynowej w formie surowe j. Przez to warzywo bardzo szybko fermentuje i sprawia, że cała sałatka dużo łatwiej się psuje . Tego w swojej kuchni każdy wolałby uniknąć .

Cebula dodana do sałatki jarzynowej wydziela dodatkowo bardzo intensywny zapach . Może od zupełnie zdominować smak całego dania . Z tego powodu z cebuli w sałatce jarzynowej najlepiej jest zupełnie zrezygnować .

Jak zapobiec zepsuciu sałatki jarzynowej przez cebulę?

Niektóre osoby szczególnie upodobały sobie ostrą nutę w sałatce jarzynowej . Z tego też względu ciężko jest im sobie wyobrazić potrawę bez dodatku cebuli . Jak wybrnąć z tej na pozór patowej sytuacji?

Cebulę przed dodaniem do sałatki jarzynowej można sparzyć . Wystarczy umieścić pokrojone warzywo na sicie i przelać je wrzątkiem . Dzięki temu cebula nieco zmięknie , a także utraci część soku, odpowiedzialnego za jej mocny smak i aromat .

Popularne warzywo możemy z łatwością zastąpić innymi . Z pomocą przychodzi tutaj por, czyli bliski krewniak cebuli . Charakteryzuje się on podobnym, jednak znacznie łagodniejszym smakiem. Równie dobrze w roli zamiennika sprawdzi się również szczypiorek .

Odpowiednią ostrość możesz dodać sałatce jarzynowej za pomocą samego sosu . Do zazwyczaj używanego majonezu dodaj nieco ostrzejszej musztardy . Dla miłośników pikanterii polecić możemy także odrobinę chrzanu . Wypróbuj ten patent i przekonaj się, jak dobrze może smakować sałatka jarzynowa bez cebuli . Lekką sałatkę jarzynową możesz przygotować bez dodatku majonezu . Rybny dodatek z sałatce zawojował ten klasyczny przepis .

Canva / wmaster890
Canva / wmaster890

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy