Fit sałatka jarzynowa bez majonezu. Lekki sos nabierze charakteru za sprawą 1 dodatku
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Na spotkanie w rodzinnym gronie przygotuj fit sałatkę jarzynową bez majonezu. Kultową sałatkę dopraw gęstym sosem na bazie tartego chrzanu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.
Fit sałatka jarzynowa bez majonezu jest doskonałym pomysłem na kolację dla całej rodziny, spotkania w większym gronie i święta. Sałatka jest o wiele smaczniejsza i lżejsza od tradycyjnej wersji przygotowywanej z solidną porcją majonezu. Sos na bazie tartego chrzanu podkreśla smak całej potrawy.
Do sosu do fit sałatki jarzynowej bez majonezu potrzebujesz również jogurtu naturalnego i musztardy. Sos jest gęsty, aromatyczny i dobrze łączy wszystkie pozostałe składniki. Warzywa na sałatkę ugotuj bez obierania, będą o wiele smaczniejsze. Do sałatki dodaj również soczyste jabłko, które podkreśli smak warzyw.
Fit sałatka jarzynowa bez majonezu sprawdzi się nie tylko na kolację. Przygotujesz ją również na nadchodzące Boże Narodzenie jako dodatek do zimnej płyty. Sałatka posmakuje każdemu i będzie doskonale pasować do domowego pasztetu, pieczonego schabu, serów i wędlin.
Lekka sałatka jarzynowa na święta. Sekretem jest aromatyczny sos
Składniki:
4 marchewki
4 ziemniaki
pół selera korzeniowego
jabłko
puszka groszku konserwowego
2 korzenie pietruszki
4 ogórki kiszone
4 jajka
sól, pieprz
Składniki na sos:
łyżeczka tartego chrzanu
łyżeczka musztardy
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Jak przygotować fit sałatkę jarzynową? Jest o wiele smaczniejsza niż z majonezem
Marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler dokładnie wyszoruj i włóż do garnka. Zalej wodą, wsyp sól i gotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo, groszek odcedź z zalewy. Warzywa obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
Pokrój również w kostkę jabłko, jajka i ogórki kiszone. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do większej miski i dokładnie wymieszaj. Przygotuj sos: chrzan połącz z jogurtem i musztardą. Sos wlej do sałatki i całość dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.
Przed Świętami Bożego Narodzenia przygotuj zakwas na barszcz czerwony. Zakwas jest niezbędnym dodatkiem do wigilijnej zupy z uszkami. Jeśli chcesz upiec świąteczny piernik, ciasto koniecznie wyrób już teraz- tu poznasz przepis na piernik dojrzewający z powidłami śliwkowymi, nie ma lepszego ciasta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czego użyć do mielonych zamiast bułki tartej? Sięgnij po 1 uwielbiane warzywo
Jak prawidłowo przechowywać chleb? Większość z nas popełnia fatalny błąd