Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na aromatyczne, korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.12.2022 11:34

Przepis na aromatyczne, korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś

Przepis na korzenne śledzie. Prostszych i smaczniejszych nie jadłeś
canva/arfo

Korzenne śledzie w oleju będą hitem na wigilijnym stole. Śledzie przygotuj 3 dni przed uroczystą kolacją. Po tym czasie filety przejdą smakiem i aromatem kardamonu, imbiru, cynamonu i goździków. Kultowe danie w nowej odsłonie szybko zniknie ze stołu.

Filety śledziowe wymagają odpowiedniego przygotowania. Na początku śledzie dokładnie opłucz, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc. W ten sposób pozbędziesz się zbyt słonego smaku i intensywnego zapachu.

Sekretem doskonałych śledzi są przyprawy korzenne i cebula. Cebulę pokrój w pióra lub krążki, oprósz cukrem i odstaw na kilkanaście minut. To świetny sposób, aby warzywo stało się miękkie i delikatniejsze w smaku. Tak przyrządzoną cebulę polecam dodać również do surówki z kiszonej kapusty. Od razu poczujesz różnicę.

Aby wydobyć najlepszy smak, olej podgrzej z przyprawami, a potem wystudź i zalej nim śledzie. Przyprawy pod wpływem ciepła zaczynają uwalniać więcej aromatu. Do przyrządzenia śledzi wykorzystaj dobrej jakości olej rzepakowy. Oleju nie podgrzewaj zbyt długo.

Śledzie wigilijne w korzennej odsłonie

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych

  • duża cebula

  • zimne mleko

  • 2-3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • szklanka oleju rzepakowego

  • pół łyżeczki cynamonu mielonego

  • pół łyżeczki mielonego kardamonu

  • szczypta mielonego imbiru

  • 5 goździków

  • kilka ziaren pieprzu

  • cukier

Śledzie w oleju z przyprawami korzennymi. Przepis krok po kroku

Śledzie opłucz, przełóż do miski, zalej zimnym mlekiem i odstaw na całą noc. Następnego dnia dokładnie je opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój, oprósz cukrem i odstaw na 15 minut. Olej przelej do rondelka, dodaj kardamon, cynamon, goździki, imbir.

Całość podgrzej, żeby olej był lekko ciepły, odstaw do wystygnięcia. Śledzie poukładaj w słoiku naprzemiennie z cebulą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Całość zalej olejem, zakręć i odstaw na 2-3 dni do lodówki.

Jak wybrać najlepsze śledzie? Na Wigilię przygotuj również karpia smażonego w niezwykłej marynacie. Ryba będzie smakować wyśmienicie.

przyprawy korzenne do śledzi
canva/peterzsuzsa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Danie filet