Smakosze.pl Porady Czego nie należy podgrzewać w mikrofalówce?
canva/belchonock, Getty Images Pro

Czego nie należy podgrzewać w mikrofalówce?

2 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Podgrzewanie żywności w mikrofalówce jest bardzo wygodne, wszak wystarczy kilka minut i posiłek jest gotowy. Niektórych produktów nie wolno jednak do niej wkładać. Seler, szpinak czy ugotowany ryż są jednymi z nich.

Mikrofalówka znajduje się w praktycznie każdym domu, gdzie ceni się oszczędność czasu oraz wygodę. Niestety wiele osób nie wie do końca, jak z niej korzystać.

Choć mogłoby się wydawać, że mikrofalówka jest uniwersalnym urządzeniem, niektóre produkty spożywcze nie nadają się do podgrzewania za jej pomocą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nie wkładaj selera do mikrofalówki

Seler zawiera duże ilości azotanów, które pod wpływem podgrzewania w mikrofalówce zamieniają się w niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne.

Dania zawierające to warzywo należy przygotowywać w takiej ilości, aby zjeść je jeszcze tego samego dnia. Dlatego nie gotuj ogromnych ilości, lecz oblicz ile twoim domownicy zjedzą i trzymaj się tej ilości.

Ziemniaki, a mikrofalówka

Sporo problemów można uświadczyć po podgrzaniu kartofli w mikrofalówce. Warzywo i urządzenie nie do końca chcą bowiem ze sobą współpracować.

Choć bulwy zawierają wapń, potas czy witaminy A oraz C, po podgrzaniu w mikrofali mogą część z nich stracić. Podobnie dzieje się ze smakiem - jego również zaczyna brakować.

Jajka z toksynami

Kolejnym produktem, którego należy trzymać z dala od tego urządzenia, są jajka . Choć niewiele osób faktycznie odgrzewa je w mikrofali, niektórzy się na to decydują.

Podczas podgrzewania ugotowanych jajek wytwarzają się w nich toksyny. Dlatego, jeśli nie chcesz ich wyrzucać - zjedz je na zimno.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Mikrofala

Źródło zdjęcia: canva/AndreyPopov, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy