Smakosze.pl Produkty Czego nie należy wstawiać do lodówki? Polacy popełniają błąd za błędem
canva/pixelshot

Czego nie należy wstawiać do lodówki? Polacy popełniają błąd za błędem

3 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polacy niemal wszystkie produkty spożywcze przechowują w lodówce i tym samym popełniają duży błąd. Pomidory czy papryka to tylko niektóre z produktów, którym wcale nie służy niska temperatura. Czego jeszcze nie należy wstawiać do lodówki?

Wszyscy wiemy, że mięso, ryby, nabiał oraz gotowe dania i ciasta z kremami, śmietaną lub galaretką bezwzględnie muszą być przechowywane w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i smak. Nie wszystkie produkty spożywcze koniecznie muszą jednak być przechowywane w niskiej temperaturze.

Pomidory, cebula, papryka to tylko przykłady produktów spożywczych, którym niska temperatura nie służy. Nie dość, że produkty te tracą smak, to zaczynają psuć się o wiele szybciej, ponieważ nie mają dostępu świeżego powietrza. Czego nie należy przechowywać w lodówce?

Zdarzyło Ci się wstawić do lodówki ciepłe danie? To bardzo poważny błąd, który może przyczynić się do uszkodzenia urządzenia i zepsucia produktów spożywczych, które w nim przechowujesz.

Tych produktów nie przechowuj w lodówce

Miód przechowywany w lodówce będzie twardy i straci część wartości odżywczych. Miód przechowuj w szafce lub w spiżarni. Banany, awokado i cytrusy również powinny być trzymane w temperaturze pokojowej. Do lodówki włóż jedynie owoce, które pokroiłaś.

Zrezygnuj również z przechowywania w lodówce ziemniaków, cebuli i czosnku. Warzywa te muszą być przechowywane w zacienionych miejscach z dostępem do świeżego powietrza. Wtedy pozostaną świeże przez długi czas. Lodówkowa wilgoć może zaś przyspieszyć ich gnicie.

Pomidory i paprykę przechowuj na kuchennym blacie. Będą o wiele smaczniejsze, gdy będą trzymane w temperaturze pokojowej. Warzywa nie mogą stać jednak w mocno nasłonecznionym miejscu, ponieważ zaczną się szybciej psuć. Lodówka nie służy również warzywom strączkowym - szybko pojawiają się na nich ślady psucia. Do lodówki nie wkładaj też pieczywa. Niska temperatura powoduje, że szybko robi się czerstwe i traci smak. Łatwo też pochłania lodówkowe aromaty.

Czy można wstawiać do lodówki jeszcze gorące potrawy?

Nigdy nie wstawiaj gorącego jedzenia do lodówki. Ciepły garnek lub pojemnik na żywność podniesie temperaturę w lodówce, a więc stworzy idealne warunki do rozwoju bakterii. Produkty spożywcze, które będą stać w lodówce razem z gorącym jedzeniem bardzo szybko się zepsują.

Wstawienie gorącego jedzenia przyczyni się nie tylko do zepsucia innej żywności. Może spowodować również poważne uszkodzenie całej lodówki. Dodatkowo skraplająca się para wodna z jedzenia osadza się na drzwiach, co prowadzi do oblodzenia urządzenia.

Jakie są najgorsze dodatki do kawy? Używamy ich na potęgę. Poznaj prostą sztuczkę, dzięki której mikrofalówka będzie lśnić jak nowa . Wyczyścisz ją dodatkiem do herbaty.

warzywa
canva/ Lester120

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy