Czego nie należy wstawiać do lodówki? Polacy popełniają błąd za błędem
Polacy niemal wszystkie produkty spożywcze przechowują w lodówce i tym samym popełniają duży błąd. Pomidory czy papryka to tylko niektóre z produktów, którym wcale nie służy niska temperatura. Czego jeszcze nie należy wstawiać do lodówki?
Wszyscy wiemy, że mięso, ryby, nabiał oraz gotowe dania i ciasta z kremami, śmietaną lub galaretką bezwzględnie muszą być przechowywane w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i smak. Nie wszystkie produkty spożywcze koniecznie muszą jednak być przechowywane w niskiej temperaturze.
Pomidory, cebula, papryka to tylko przykłady produktów spożywczych, którym niska temperatura nie służy. Nie dość, że produkty te tracą smak, to zaczynają psuć się o wiele szybciej, ponieważ nie mają dostępu świeżego powietrza. Czego nie należy przechowywać w lodówce?
Zdarzyło Ci się wstawić do lodówki ciepłe danie? To bardzo poważny błąd, który może przyczynić się do uszkodzenia urządzenia i zepsucia produktów spożywczych, które w nim przechowujesz.
Tych produktów nie przechowuj w lodówce
Miód przechowywany w lodówce będzie twardy i straci część wartości odżywczych. Miód przechowuj w szafce lub w spiżarni. Banany, awokado i cytrusy również powinny być trzymane w temperaturze pokojowej. Do lodówki włóż jedynie owoce, które pokroiłaś.
Zrezygnuj również z przechowywania w lodówce ziemniaków, cebuli i czosnku. Warzywa te muszą być przechowywane w zacienionych miejscach z dostępem do świeżego powietrza. Wtedy pozostaną świeże przez długi czas. Lodówkowa wilgoć może zaś przyspieszyć ich gnicie.
Pomidory i paprykę przechowuj na kuchennym blacie. Będą o wiele smaczniejsze, gdy będą trzymane w temperaturze pokojowej. Warzywa nie mogą stać jednak w mocno nasłonecznionym miejscu, ponieważ zaczną się szybciej psuć. Lodówka nie służy również warzywom strączkowym - szybko pojawiają się na nich ślady psucia. Do lodówki nie wkładaj też pieczywa. Niska temperatura powoduje, że szybko robi się czerstwe i traci smak. Łatwo też pochłania lodówkowe aromaty.
Czy można wstawiać do lodówki jeszcze gorące potrawy?
Nigdy nie wstawiaj gorącego jedzenia do lodówki. Ciepły garnek lub pojemnik na żywność podniesie temperaturę w lodówce, a więc stworzy idealne warunki do rozwoju bakterii. Produkty spożywcze, które będą stać w lodówce razem z gorącym jedzeniem bardzo szybko się zepsują.
Wstawienie gorącego jedzenia przyczyni się nie tylko do zepsucia innej żywności. Może spowodować również poważne uszkodzenie całej lodówki. Dodatkowo skraplająca się para wodna z jedzenia osadza się na drzwiach, co prowadzi do oblodzenia urządzenia.
Jakie są najgorsze dodatki do kawy? Używamy ich na potęgę. Poznaj prostą sztuczkę, dzięki której mikrofalówka będzie lśnić jak nowa . Wyczyścisz ją dodatkiem do herbaty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Anastazja zdradziła patent na surówkę z kiszonej kapusty. 2 dodatki czynią z niej przysmak
-
Dlaczego najlepsze kucharki dodają do placków ziemniaczanych śmietanę? Powód jest arcyważny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama