Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakie są najgorsze dodatki do kawy? 1 z nich jest używany na potęgę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.01.2023 10:57

Jakie są najgorsze dodatki do kawy? 1 z nich jest używany na potęgę

kawa
Canva / celsopupo

Poranna kawa jest swoistym rytuałem dla wielu osób. Gorący napój pijamy także chętnie w ciągu dnia. Niestety często towarzyszą mu dodatki, które nie są zbyt korzystne dla naszego zdrowia. Śmietankę w proszku, słodziki i smakowe syropy lepiej puścić w niepamięć.

Picie kawy dobrze wpływa na ludzki organizm. Wspomaga koncentrację, przyspiesza metabolizm, a także wspiera pracę serca i układu krwionośnego. Te dobre cechy nader łatwo przyćmić jednak nadmiarem cukru i chemicznych dodatków, którymi zdarza nam się wzbogacić ten napój. Dla własnego dobra lepiej z nich zrezygnować.

Jakimi substancjami słodzimy kawę i jak one na nas wpływają?

Dla wielu osób gorzki smak czystego napoju jest nie do przejścia, dlatego najpopularniejszy dodatkiem do kawy jest cukier. Chętnie dosypujemy łyżeczkę czy dwie do każdej filiżanki. Jakie konsekwencje dla organizmu ma takie działanie?

Cukier jest produktem silnie przetworzonym. Sprawia to, że niesie ze sobą jedynie puste kalorie i żadnych wartości odżywczych. Niestety znaleźć go możemy w wielu produktach spożywczych, co oznacza, że nieświadomie możemy nawet kilkukrotnie przekraczać jego zalecaną dzienną dawkę.

Picie kawy z cukrem podnosi to ryzyko. Szczególnie warto to mieć na uwadze, kiedy nie ograniczamy się do jednej filiżanki dziennie. Przez nadmiernie spożycie cukru podnosimy ryzyko wystąpienia otyłości, insulinooporności, a nawet cukrzycy typu 2. Słodzenie kawy to nawyk, który zdecydowanie warto stopniowo wyeliminować ze swojej diety.

Oczywistą alternatywą dla cukru wydają się słodziki. Czy faktycznie kawa poprawiona tym produktem jest zdrowsza, niż słodzona białym kryształem? Niestety niekoniecznie.

Powinniśmy wystrzegać się słodzików syntetycznych takich jak acesulfam K, aspartam, sukraloza czy sacharyna. Te małe pudrowe pastylki niosą za sobą niemałe ryzyko. Zawarte w nich składniki zmieniają ludzki metabolizm i wzmagają apetyt, przez co coraz więcej i częściej podjadamy między posiłkami. To prosta droga do nadwagi i otyłości.

Jakie smakowe dodatki do kawy są wyjątkowo niekorzystne?

Niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie picia czarnej kawy. Obowiązkowym punktem programu jest w takim przypadku jej zabielenie. Nie wszystkie powszechnie używane w tym celu produkty są dla nas dobre. Warto mieć tego świadomość.

Jeśli dodajesz do kawy śmietanki w proszku, lepiej zaniechaj tego zwyczaju. W jej składzie nie znajdziesz żadnych korzystnych elementów. Wypełniony jest on cukrem a także sztucznymi dodatkami z grupy E.

Nie lepiej przestawia się sprawa z bitą śmietaną. Mowa tutaj przede wszystkim o tej gotowej, kupowanej w sprayu. Cukier, chemia i wyjątkowo kontrowersyjny olej palmowy w składzie sprawiają, że lepiej trzymać się od niej z daleka.

Dobrym zwyczajem wydaje się ograniczanie spożycia tłuszczu. Jak jednak zostało udowodnione, nie dotyczy to odtłuszczonego mleka. Produkty mleczne z naturalnym tłuszczem są znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu. Jeśli zabielasz kawę za pomocą mleka, używaj do tego nabiału pełnotłustego. Raz na zawsze należy rozwiązać spór dotyczący wyboru kawy między rozpuszczalną, a sypaną. Jeśli chcesz zrezygnować z cukru w kawie, zastąp go szczyptą dobrze znanej przyprawy.

Canva / gilaxia
Canva / gilaxia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: