Czego użyć do mielonych zamiast bułki tartej? Sięgnij po 1 uwielbiane warzywo
Kotlety mielone z ziemniakami przygotowywane z mięsa wołowo-wieprzowego są soczyste i o wiele smaczniejsze od tradycyjnych mielonych z dodatkiem bułki tartej. Do kotletów nie potrzebujemy również ani jajka, ani czerstwej kajzerki. Kotlety mielone z ziemniakami będą wyśmienitym daniem na rodzinny obiad.
Do mięsa na kotlety mielone zwykle dodajemy bułkę tartą, kaszę mannę lub namoczoną w mleku kajzerkę. Bułką dodatkowo obtaczamy wyrobione już kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety możemy usmażyć również bez tych dodatków. Czego użyć zamiast bułki tartej do mielonych?
Kotlety mielone z ziemniakami przygotujemy bez grama bułki tartej i kajzerki. Nie dodamy do nich również jajka. Wszystkie składniki doskonale połączą się dzięki dzięki puree z ziemniaków. Wyrobione kotlety obtaczamy w mące pszennej i smażymy na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.
Kotlety mielone z ziemniakami są bardzo soczyste i delikatne. Mięso doprawione ziołami prowansalskimi i świeżą natką pietruszki dosłownie rozpływa się w ustach. Przed przygotowywaniem kotletów wyrabiajmy samo mięso z odrobiną zimnej wody, w ten sposób szybko je spulchnimy, a kolety będą zachwycać smakiem.
Obłędne kotlety mielone z ziemniakami. W sam raz na rodzinny obiad
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
-
2 ziemniaki
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
łyżka siekanej natki pietruszki
-
łyżeczka soli, pieprz
-
mąka do panierowania
-
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone bez bułki tartej, kajzerki i jajka?
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i rozbij tłuczkiem na puree. Cebulę zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek. Do miski włóż mięso, wlej łyżkę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez chwilę.
Dodaj startą cebulę, czosnek, puree z ziemniaków. Wsyp również sól, pieprz, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.
Z masy uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Następnie zmniejsz moc palnika i duś kolejne 15-20 minut, smacznego.
Przygotuj również kotlety schabowe bez panierki i smażenia . Szukasz pomysłu na pożywny obiad? W tym artykule poznasz przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dosyp łyżkę popularnego składnika, a naleśniki będą zdrowsze niż zwykle. Wszyscy je pokochają
-
Nikt nie robi surówki z kiszonych ogórków, jak Strzelczyk. Łączy je z samymi frykasami
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama