Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie robi surówki z kiszonych ogórków, jak Strzelczyk. Łączy je z samymi frykasami
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.11.2022 21:29

Nikt nie robi surówki z kiszonych ogórków, jak Strzelczyk. Łączy je z samymi frykasami

surówka z kiszonych ogórków
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk znany jest ze swoich odważnych kulinarnych eksperymentów. Z jego wyczuciem smaku każdy taki eksperyment skazany jest na sukces. Nie inaczej ma się sprawa z propozycją na surówkę z kiszonych ogórków. Warzywa idealnie łączą się z kapustą, cebula oraz wyjątkowym sosem na bazie musztardy.

Mimo użycia prostych składników, surówka z kiszonych ogórków Tomasza Strzelczyka charakteryzuje się niezwykle bogatym smakiem. Nuty kwaśne, słodkie oraz ostre tworzą kompozycje doskonałą do wielu dań. Spróbuj raz a nie pożałujesz.

Przepis na wyjątkową surówkę z kiszonych ogórków i kapusty

Składniki:

  • 300 g białej kapusty

  • 5 średnich ogórków kiszonych

  • 1 czerwona cebula

  • 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej

  • 1 łyżka octu

  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • pęczek natki pietruszki

  • sól i czarny pieprz do smaku

Jak przygotować smakowitą surówkę Tomasza Strzelczyka?

Kapustę do surówki z kiszonych ogórków drobno posiekaj i oprósz solą. Oba składniki przemieszaj i przełóż do dużej miski. Naczynie odstaw na bok na kilkanaście minut, aż kapusta zmięknie.

Cebulę do surówki z kiszonych ogórków obierz i pokrój w pióra. Ogórki pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj, a następnie wszystkie przygotowane składniki dorzuć do miski z kapustą i zamieszaj.

W osobnym naczyniu przygotuj sos do surówki z ogórków kiszonych. Musztardę połącz z miodem, octem oraz olejem. Powstałym sosem polej warzywa i starannie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Ta surówka idealnie pasować będzie do mielonej łopatki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Miłośnikom bardziej sytych dań proponujemy staropolskie gołąbki.

Canva / guliver-max
Canva / guliver-max

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Oddasz fartucha czyli facet w kuchni", Tomasz Strzelczyk, wyd. Znak