Czekają nas wyższe ceny w lokalach gastronomicznych?
Właściciele restauracji mają za sobą bardzo trudny czas. Przez niemal 7 miesięcy mogli jedynie wydawać potrawy na wynos. Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które najdłużej czekały na swoje otwarcie. Niestety, pomimo zielonego światła dla odmrożenia tej gałęzi gospodarki, restauratorzy skarzą się na kolejne problemy.
Wyższe ceny w restauracjach?
Niestety, wiele wskazuje na to, że wybierając się na obiad do restauracji, musimy liczyć się z wyższymi cenami . Ma na to wpływ przede wszystkim koszt produktów spożywczych, który jest o wiele wyższy niż w poprzednich latach. W górę podskoczyły między innymi ceny sezonowych owoców i warzyw, o czym pisaliśmy w tym artykule .
Prezes zarządu FOR Solution Agnieszka Małkiewicz w rozmowie z TOK FM przyznała, że podwyżki cen w restauracjach są niestety nieuniknione. Chociaż, przedsiębiorcy mogą badać na ,ile mogą sobie pozwolić.
Z drugiej strony "głód" chodzenia do lokali gastronomicznych szczególnie w dużych miastach jest ogromny. Dlatego, właściciele restauracji już zacierają ręce i liczą na spore zainteresowanie swoimi usługami. Jest, jednak kwestia, która dosłownie spędza im sen z powiek.
Problemy branży gastronomicznej
Restauratorzy muszą uporać się z kolejnym problemem. Jest nim brak rąk do pracy . Ma na to wpływ między innymi fakt, że do tej pory w tego typu miejscach często pracowali studenci, którzy obecnie ze względu na trwającą pandemię zostali w swoich miastach.
Poszukiwani są m.in. kucharze, bariści i kelnerzy. Wielu z nich zdążyło się przebranżowić i pracuje dzisiaj w innych gałęziach gospodarki. Do lokali gastronomicznych na razie nie chcą wracać, ponieważ boją się o stabilność swojego zatrudnienia . Głos w tej sprawie zabrała również sama Magda Gessler.
Magda Gessler o wyzwaniach branży gastronomicznej
Problemy polskiej gastronomi doskonale zna sama Magda Gessler. Gwiazda w rozmowie z serwisem Money przyznała jednak, że sama nie zwalniała żadnych pracowników, natomiast Ci, którzy to zrobili mają teraz spory problem, ponieważ kelnerzy "zadomowili się" już w warsztatach samochodowych .
Jak będzie wyglądać polska gastronomia? Wszystko okaże się już po 15 maja, gdy ruszą ogródki restauracyjne . Same lokale mają być otwarte dopiero na sam koniec tego miesiąca. Trzymamy kciuki za restauratorów.
Więcej na temat sytuacji w branży gastronomicznej pisaliśmy w tym artykule .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: TOK FM/ business insider/ next gazeta pl/ money
undefined