Smakosze.pl
Fasolka szparagowa jest przepyszna

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Gotuj to sam !!!

Niezwykłe wydanie fasolki szparagowej

10 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita fasolka szparagowa potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zazwyczaj serwuje się ją z zasmażoną bułką tartą. Tym razem wypróbujemy inny przepis. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa zajmuje szczególne miejsce wśród naszych rodzimych specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją w mgnieniu oka. Czasami warto postawić jednak na innowacje w kuchni.

Fasolka szparagowa w niecodziennej odsłonie

Bez wątpienia fasolka szparagowa z bułką tartą jest nie lada pokusą, obok której nie da się przejść obojętnie. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy z miłą chęcią zajadają wiosenny specjał. Mało kto spodziewałby się, że fasolka szparagowa może być jeszcze lepsza.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym fasolka szparagowa serwowana była z porem i boczkiem. Dziś przyjrzymy się innej recepturze. Okazuje się, że fasolka szparagowa znakomicie współgra z sezamem.

Fasolka szparagowa jest jednym z tych produktów spożywczych, którego jedzenie może wyjść nam na zdrowie. Roślina jest bogata w witaminy z grupy B oraz żelazo. Dzięki temu dodanie jej do jadłospisu chroni przed anemią.

Przepyszna fasolka szparagowa z sezamem zalicza się do specjałów kuchni azjatyckiej. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?

  • 500 g fasolki szparagowej

  • 30 g sezamu

  • 30 ml sosu sojowego

  • odrobina startego imbiru

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • odrobina soli

(YouTube / Gotuj To Sam !!!)

Fasolka szparagowa z sezamem zachwyci domowników

Na początku fasolka szparagowa musi zostać odpowiednio oporządzona. Strąki myjemy, a ich końcówki odcinamy. Umieszczamy je w osolonej wodzie i gotujemy przez 15 minut. Warto zauważyć, że młoda fasolka szparagowa szybciej zmięknie.

Sezam podgrzewamy na suchej patelni. Kiedy się zarumieni, odstawiamy go na bok. Dodajemy go do ugotowanej fasolki razem z sosem sojowym, startym imbirem, posiekanym czosnkiem i solą. Specjał w tej odsłonie idealnie nadaje się jako dodatek do dań, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować go jako niezależną potrawę.

Fasolka szparagowa z sezamem momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Równie interesujący przepis na wiosenny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Gotuj To Sam !!!. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. Godna uwagi jest także receptura na fasolkę z pomidorami i fetą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Taka Babka; Lokalny Rolnik

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >