Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykłe wydanie fasolki szparagowej
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 10.05.2021 02:00

Niezwykłe wydanie fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa jest przepyszna
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Gotuj to sam !!!

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa zajmuje szczególne miejsce wśród naszych rodzimych specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją w mgnieniu oka. Czasami warto postawić jednak na innowacje w kuchni.

Fasolka szparagowa w niecodziennej odsłonie

Bez wątpienia fasolka szparagowa z bułką tartą jest nie lada pokusą, obok której nie da się przejść obojętnie. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy z miłą chęcią zajadają wiosenny specjał. Mało kto spodziewałby się, że fasolka szparagowa może być jeszcze lepsza.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym fasolka szparagowa serwowana była z porem i boczkiem. Dziś przyjrzymy się innej recepturze. Okazuje się, że fasolka szparagowa znakomicie współgra z sezamem.

Fasolka szparagowa jest jednym z tych produktów spożywczych, którego jedzenie może wyjść nam na zdrowie. Roślina jest bogata w witaminy z grupy B oraz żelazo. Dzięki temu dodanie jej do jadłospisu chroni przed anemią.

Przepyszna fasolka szparagowa z sezamem zalicza się do specjałów kuchni azjatyckiej. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?

  • 500 g fasolki szparagowej

  • 30 g sezamu

  • 30 ml sosu sojowego

  • odrobina startego imbiru

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • odrobina soli

(YouTube / Gotuj To Sam !!!)

Fasolka szparagowa z sezamem zachwyci domowników

Na początku fasolka szparagowa musi zostać odpowiednio oporządzona. Strąki myjemy, a ich końcówki odcinamy. Umieszczamy je w osolonej wodzie i gotujemy przez 15 minut. Warto zauważyć, że młoda fasolka szparagowa szybciej zmięknie.

Sezam podgrzewamy na suchej patelni. Kiedy się zarumieni, odstawiamy go na bok. Dodajemy go do ugotowanej fasolki razem z sosem sojowym, startym imbirem, posiekanym czosnkiem i solą. Specjał w tej odsłonie idealnie nadaje się jako dodatek do dań, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować go jako niezależną potrawę.

Fasolka szparagowa z sezamem momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Równie interesujący przepis na wiosenny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Gotuj To Sam !!!. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. Godna uwagi jest także receptura na fasolkę z pomidorami i fetą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Taka Babka; Lokalny Rolnik

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis