Smakosze.pl Produkty Na czekoladzie pojawił się biały nalot? Miej świadomość co oznacza
ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Na czekoladzie pojawił się biały nalot? Miej świadomość co oznacza

3 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Czekolada zjadana jest przez nas w wielu postaciach, jednak najczęściej kupujemy ją w tabliczkach. Taki rodzaj czekolady jest łatwy w transporcie i przechowywaniu, a także jedzeniu - wystarczy odłamać kawałek i już można smakować doskonały słodycz.

Niestety zdarza się, że po odwinięciu sreberka widzimy biały nalot na powierzchni czekolady, który dla wielu ludzi jest odpychający. Kojarzy im się z pleśnią i zepsuciem, co prowadzi do wyrzucenia tabliczki na śmieci. Na szczęście nalot ten nie jest niczym złym.

Dlaczego czekolada ma biały nalot?

Czekolada składa się z miazgi kakaowej oraz tłuszczu kakaowego, czyli masła kakaowego. W czekoladzie mlecznej obecne jest również mleko w proszku, które nadaje finalnemu wyrobowi delikatnej faktury oraz kremowości. To właśnie obecność tłuszczu sprawia, że na tabliczce pojawia się biały nalot.

Najczęściej widać go na czekoladzie, która przechowywana była w suchym, aczkolwiek gorącym miejscu. Wielokrotne roztapianie pod wpływem ciepła wytrąca tłuszcz, który krystalizuje się na powierzchni w formie białego nalotu. Jeśli czekolada ma dobrą datę przydatności, w żadnym wypadku nalot nie jest szkodliwy.

Ten biały nalot to wykrystalizowany na powierzchni czekolady tłuszcz - często obserwowany podczas przechowywania tabliczki lub gdy ulegnie rozpuszczeniu i ponownemu zestaleniu – tłumaczy dla portalu zywienie.abczdrowie.pl dr Krystyna Pogoń, dietetyk i technolog żywienia.

Nalot może być znakiem słabej jakości ziaren

Niestety, jak się okazuje, nalot może nam jednak dać do zrozumienia, że ziarna kakaowca użyte do produkcji czekolady, były pośledniej jakości. Wytrącanie się tłuszczu pojawia się bowiem najczęściej w tańszych czekoladach, które tworzone są z tanich ziaren.

Chcesz poznać kilka doskonałych przepisów na zdrowe i szybkie posiłki, którymi zaskoczysz swoich domowników? W takim razie zajrzyj do tego tekstu , w którym wyjawiamy tajniki błyskawicznych i chrupiących kotletów schabowych. W tym artykule zdradzamy sposób na szybkie maślane rogaliki z jabłkami - idealnie nadają się na doskonały deser po obiedzie.

Jeśli mimo wszystko obawiasz się jedzenia takiej czekolady, możesz przygotować z niej polewę czy wykorzystać do upieczenia ciasteczek. Wysoka temperatura wyjałowi produkt i upewni cię, że twój organizm zareaguje na łakoć w odpowiedni i bezpieczny sposób.

Jeśli jednak czekolada jest przeterminowana, lepiej jej nie spożywać. Najszybszemu zepsuciu ulega bowiem tłuszcz, który może stosunkowo łatwo zjełczeć, jeśli opakowanie było naruszone, lub cały produkt przechowywany był w zły sposób. Mimo wszystko, jak czytamy na portalu zywienie.abczdrowie.pl, czekoladę można zjeść dwa miesiące po upływie terminu przydatności do spożycia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy