Czerwona czy biała, która kapusta ma więcej właściwości odżywczych?
Kapusta często gości na naszych stołach. W kuchni wykorzystujemy zarówno białą, jak i czerwoną odmianę. Okazuje się, że różnią się one od siebie nie tylko wyglądem. Czerwona kapusta skrywa w sobie znacznie więcej składników odżywczych.
Nie da się ukryć, że kapusta jest jednym z podstawowych składników dań naszej rodzimej kuchni. Największą popularnością cieszy się biała odmiana. Jednak warto także sięgać po czerwoną kapustę. Dzięki niej dostarczymy sobie cennych witamin i minerałów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kapusta kapuście nierówna
Z całą pewnością kapusta króluje w polskich specjałach. Ciężko sobie wyobrazić kultowe gołąbki bez jej dodatku. Ostatnio wspominaliśmy o sposobie naszych babć, dzięki któremu kapusta w tym kulinarnym szlagierze będzie bardziej miękka .
Mało kto zdaje sobie sprawę, że czerwona kapusta ma znaczącą przewagę nad białą odmianą. Właśnie w niej możemy natknąć się na prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Okazuje się, że czerwona kapusta ma aż dwa razy więcej witaminy C .
Niepozorna czerwona kapusta zawiera także dziesięć razy więcej witaminy A . Jednak to nie koniec zalet, które sprawiają, że ma ona przewagę nad białą odmianą. Czerwona kapusta jest dobrym źródłem potasu i żelaza.
Wspomniane pierwiastki występują także w białej kapuście. Niestety zawiera jej znacznie mniej. Czerwona kapusta dostarcza aż dwa razy więcej potasu i żelaza w porównaniu do białej .
Co jeszcze sprawia, że czerwona kapusta jest zdrowsza?
Mogłoby się wydawać, że czerwona kapusta już ma wystarczającą przewagę nad białą. Jednak powyższe składniki odżywcze nie są wszystkim, co warzywo mam nam do zaoferowania. Czerwona kapusta jest źródłem cennych antocyjanów .
Antocyjany zawarte w czerwonej kapuście wykazują działanie antynowotworowe. Oprócz tego spowalniają one procesy starzenia. W związku z tym z pewnością warto ją dodać do swojego jadłospisu. Godny uwagi jest przepis na surówkę z czerwonej kapusty .
Musimy pamiętać, że biała kapusta, która w porównaniu do czerwonej wypada dosyć blado, również jest bogata w składniki odżywcze . Jednak ma ich po prostu mniej. Wyjątkiem jest witamina K. Odpowiada ona między innymi za prawidłowe krzepnięcie krwi.
Canva / bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy