Smakosze.pl Porady 5 tricków na błyskawiczne obranie czosnku
Flickr / licencja: CC 2.0 / autor: Kjokkenutstyr Net

5 tricków na błyskawiczne obranie czosnku

13 marca 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Kto z nas nie wzdychał z bezradności, widząc w składnikach potrawy czosnek? Wizja żmudnego obierania mocno przytwierdzonej skórki to z całą pewnością nic przyjemnego. Całe szczęście możesz nie tylko zrobić to szybciej, ale także całkiem dobrze się przy tym bawić.

Czosnek w słoiku

To jeden z naszych absolutnie ulubionych sposobów obierania czosnku z łupinek. Wystarczy jedynie wrzucić niedbale wyjęte z główki ząbki czosnku do słoika, a następnie energicznie postrząsać niczym shakerem.

Już po kilkunastu sekundach zauważymy, że łupinki swobodnie latają po wnętrzu słoika. Natomiast po jego otworzeniu, naszym oczom ukażą się idealnie obrane ząbki. Jeśli nawet przy jakimś z nich znajdzie się odrobina łupiny - wystarczy przetrzeć to miejsce palcem, a ona z łatwością odejdzie.

Namoczenie czosnku w wodzie 

Do tego tricku potrzebujemy: miskę, wodę oraz czosnek. Tu także zasada działania jest bajecznie prosta. Wystarczy do miski z wodą (zimną, zwykłą z kranu) włożyć nieobrane ząbki czosnku . Po kilku minutach w takiej kąpieli wyjmujemy czosnek.

Łupina czosnku pod wpływem wilgoci staje się delikatniejsza i z łatwością odchodzi. Teraz wystarczy delikatnie podwadzić ją za pomocą nożyka i właściwie sama zacznie schodzić z czosnku. Dodatkowym plusem tej metody jest brak bałaganu , obciążone wodą łupinki nie latają po całej kuchni i po chwili nie ma śladu po całej procedurze obierania.

Czosnek w mikrofali 

Jeszcze kilka lat temu wszędzie straszono nas, że mikrofala to zło ostateczne w kuchni. Ba, sama Magda Gessler prowadziła z nią jawną wojnę w "Kuchennych Rewolucjach". Wygląda na to jednak, że zła passa mikrofali minęła, bo w szybkich kuchennych trickach nie ma sobie równych.

Aby obrać czosnek za pomocą mikrofali, wystarczy położyć w miseczce kilka nieobranych ząbków i wstawić do kuchenki za 10 sekund. Po tym czasie, pod wpływem ciepła, podobnie jak było w przypadku zanurzenia czosnku w wodzie - skórka będzie odchodziła bez żadnego wysiłku z naszej strony.

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy