Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Tak błyskawicznie sparzysz kapustę na gołąbki. Liście będą miękkie w 10 minut
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.04.2025 14:31

Tak błyskawicznie sparzysz kapustę na gołąbki. Liście będą miękkie w 10 minut

przyrządzanie gołąbków
Fot. Anna Zyśk

Mięsne czy wegetariańskie, w gotowane w pomidorach, smażone czy duszone – gołąbki potrzebują miękkich liści kapusty, w które je zawiniemy. Parzenie ich to najbardziej wymagająca czynność ich gotowania. Na szczęście da się ją przyspieszyć.

Jak parzyć kapustę na gołąbki

Niejeden obiad z gołąbków przepadł już, zaniechany ze względu na nakład pracy, a także kuchennego bałaganu, którego wymaga przygotowanie kapusty. Obgotowywanie jej to dodatkowy garnek wrzątku i potrzeba dość dużej powierzchni roboczej, by przeprowadzić cały ten mokry proces. Tymczasem sprawę można znacznie uprościć.

Jak? Z pomocą przychodzi nam Anna Zyśk, autorka kanału kulinarnego jedz.pysznie na Instagramie. Pokazuje ona, jak sparzyć kapustę na gołąbki w kilka minut, i to bez gotowania wody. Wystarczy niezawodna pomocnica kuchenna – mikrofalówka.

Jak i kiedy siać lubczyk? Uwielbiana przyprawa będzie rosła jak na drożdżach [27.04.2025]

Sparz kapustę w mikrofalówce

Kuchenka mikrofalowa to, w uproszczeniu, urządzenie do podgrzewania cząsteczek wody zawartych w jedzeniu. Świetnie więc sprawdza się w takiej roli. Mikrofale do głębi przenikają produkt i podgrzewają wewnętrzne liście kapusty bez przegrzewania zewnętrznych.

Niektórzy radzą, by kapustę podgrzewać w mikrofalówce owiniętą folią. Jak pokazuje Anna Zyśk, nie jest to jednak konieczne. Jeśli zdecydujemy się jednak tak robić, należy pamiętać o ponakłuwaniu folii, by wypuścić z niej nadmiar pary.

Parzenie kapusty w kuchence mikrofalowej

Krok 1. Główkę kapusty obieramy z zewnętrznych liści i wkładamy do mikrofalówki

kapusta na gołąbki
fot. Anna Zyśk

Krok 2. Ustawiamy kuchenkę na maksymalną moc, a czas na 10 minut 

kapusta w mikrofali
fot. Anna Zyśk

Krok 3. Po wyjęciu rozdzielamy liście, wykrawamy twarde części i zawijamy gołąbki.

liście kapusty
fot. Anna Zyśk