Smakosze.pl Przepisy Czosnkowo-ziołowa karkówka z grilla. Najlepszy specjał z rusztu
canva/Sebalos

Czosnkowo-ziołowa karkówka z grilla. Najlepszy specjał z rusztu

27 sierpnia 2022

Szukacie pomysłu na niebanalną karkówkę z grilla? Zamarynujecie mięso w prostej kompozycji ziół i czosnku. Przyrządzona na bazie oliwy z oliwek aromatyczna mieszanka sprawi, że danie będzie pięknie pachniało. Zaskoczy was również delikatnością i soczystością. Spróbujecie?

Smakowitą karkówkę z grilla uzyskamy, tylko wtedy, gdy odpowiednio zamarynujemy mięso. Proponujemy zatopić ją w mieszance czosnku i ziół. Zapach, jaki pojawi się podczas pieczenia, sprawi, że każdemu pocieknie ślinka. Będzie przepysznie.

Przepis na aromatyczną karkówkę z grilla

Składniki:

  • pół kilograma karkówki

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 spore ząbki czosnku

  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonej bazylii wymieszanej z oregano

  • szczypta kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować wyborną karkówkę z grilla kalafiora? Kluczowa jest dobrze skomponowana marynata

Czosnek obieramy i rozdrabniamy przy pomocy praski. Możemy go też posiekać. Przyprawę umieszczamy w misce, a następnie wlewamy do niej oliwę z oliwek.

Wsypujemy również zioła prowansalskie, kurkumę, nieco soli i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Karkówkę oczyszczamy. Kroimy ją w plastry, a następnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą.

Mięso wkładamy do miski po marynacie i przykrywamy naczynie folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną karkówkę doprowadzamy do temperatury pokojowej.

Wrzucamy ją na dobrze rozgrzanego grilla i przyrządzamy, aż zmięknie i delikatnie się zrumieni. Podczas pieczenia raz obracamy. Podajemy z sałatką grecką i pieczonymi ziemniakami. Smacznego.

Po inne pomysły na karkówkę zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy mięso przyrządzane w musztardzie oraz znakomity patent na upieczenie jej w rękawie .

Karkówka z grilla w marynacie jest znakomita
canva/Vikhristyuk Sergey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy