Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie
Dowiedzcie się, czy biała czekolada może być nazywana „czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie i nie jest ona jednoznaczna. Poznajcie więc definicję „czekolady", za także zalety i wady czekolady białej, mlecznej i deserowej. Będziecie wtedy mieć świadomość, kiedy po którą warto sięgać.
Czekolada należy do najzdrowszych słodyczy. Oprócz cukru i tłuszczu zawiera bowiem wiele cennych składników. Czy jednak każda czekolada jest tak samo zdrowa? A co z białą czekoladą? Czy słusznie jest ona jeszcze nazywana „czekoladą"? Poniżej zdradzimy wam kilka słodkich tajemnic.
Czy biała czekolada słusznie jest nazywana „czekoladą"?
Na opakowaniu białej czekolady może widnieć napis „czekolada", bo pozwala na to dyrektywa Unii Europejskiej. Uznaje ona białą czekoladę za jeden z rodzajów czekolady, ponieważ jest to wyrób, który zawiera nie mniej, niż 20 proc. tłuszczu kakaowego, a także produkty mleczne, cukier i dopuszczone przez prawo dodatki.
Wątpliwości budzi oczywiście kolor czekolady, który wcale nie jest czekoladowy. A to dlatego, że biała czekolada nie zawiera odtłuszczonej masy (miazgi) kakaowej. Brak tego składnika wpływa też na smak tego rarytasu.
Jednak fakt, że biała czekolada zawiera masło kakaowe kwalifikuje ją do czekolad, bo zawiera jeden ze składników kakaowca. Oczywiście miejsce proszku kakaowego i miazgi kakaowej dodawanej do ciemnej czekolady, zajmuje w niej tłuszcz i cukier, przez co produkt ten jest bardziej kaloryczny, niż czekolada deserowa.
Biała czekolada dzięki temu, że zawiera więcej tłuszczu, cukru i mleka jest bardziej kremowa i ma mleczny smak, bez nuty goryczy pochodzącej z kakao. Mogą ją też spokojnie jeść osoby wrażliwe na kofeinę — biała czekolada jej nie zawiera. Jednak za sprawą braku miazgi i proszku kakaowego biała czekolada nie ma właściwości przeciwutleniających.
Co różni ciemną czekoladę od białej?
Głównym składnikiem czekolady są ziarna kakaowca. Rozkłada się je na miazgę kakaową, z której można wycisnąć tłuszcz, czyli masło kakaowe. Pozostała, beztłuszczowa część miazgi kakaowej to proszek kakaowy.
Ciemna czekolada zawiera masło kakaowe, cukier oraz proszek kakaowy. Czekolada mleczna ma też dodatek stałych składników mleka, co daje jej bardziej aksamitną konsystencję i delikatniejszy smak.
Składniki ciemnej czekolady korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają stres. Poza tym zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i opóźniają procesy starzenia się komórek. Tych właściwości niestety nie posiada czekolada biała.
Z naszego serwisu dowiecie się też, czy czekolada z białym nalotem jest jadalna . Poznacie też przepis na gorącą czekoladę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt
-
Tani i szybki przepis na domowy izotonik. Doskonałe nawodnienie za kilka groszy
-
Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób
Źródło: technologzywnosciradzi, beszamel.se