Smakosze.pl
tatar

canva/bonchan

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

29 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie, co należy zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego jeden popularny produkt, a mianowicie odrobinę soku z cytryny. Skutecznie powstrzyma on utlenianie się mięsa, co w sumie nie jest procesem szkodliwym dla naszego zdrowia, jednak odbiera potrawie apetyczny wygląd. Poznajcie też inne skuteczne sposoby, które zapobiegną ciemnieniu wołowiny.

Tatar, czyli befsztyk tatarski robiony jest z surowej, rozdrobnionej wołowiny, którą miesza się z żółtkiem, oliwą i przyprawami. W potrawie tej ważna jest świeżość mięsa, ponieważ jemy ją bez obróbki termicznej.

domowy izotonik

Tani i szybki przepis na domowy izotonik. Doskonałe nawodnienie za kilka groszy

CZYTAJ DALEJ

Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć — tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.

Po przyrządzeniu tatar często zmienia kolor. Nie jest to oznaką zepsucia potrawy, ale naturalnego procesu utleniania. Przy dostępie tlenu wołowina zmienia bowiem barwę z krwistoczerwonej na szaro-brunatną. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale z pewnością taki tatar nie wygląda zbyt apetycznie. Czy jednak można zapobiec ciemnieniu tatara?

W jaki sposób ustrzec tatar przed ciemnieniem?

By tatar nie ciemniał, wystarczy dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Ma on kwaśny odczyn i zawiera witaminę C, co spowalnia proces zmiany koloru mięsa.

Ważne też jest, by rozdrobnionego mięsa na tatar nie mieszać z posiekaną cebulą. Sok z cebuli zawiera bowiem składniki, które przyspieszają utlenianie barwników mięsa i jego odbarwianie. Dlatego cebulę dodajcie do tatara tuż przed podaniem.

Warto też zwrócić uwagę, że wołowina ciemnieje powierzchniowo, przy kontakcie z tlenem. Dlatego po przyrządzeniu tatar warto szczelnie przykryć folią aluminiową lub spożywczą, a także wymieszać go przed podaniem.

Składniki na tatar

Na tatar należy wybierać najlepszej jakości wołowinę. Im mięso będzie chudsze i delikatniejsze, tym tatar będzie smaczniejszy. Na tatar najlepiej więc nadaje się polędwica, ligawa, udziec i szynka.

Posiekane lub zmielone mięso należy wymieszać z żółtkiem i oliwą i dobrze przyprawić solą i pieprzem. Można też użyć musztardy i sosu worcestershire.

Dobrymi dodatkami do tatara są: cebula, ogórki konserwowe, kapary, marynowane grzyby, a także oliwki, marynowane cebulki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na klasyczny tatar, a także na tatar z suszonych pomidorów.

sok z cytryny

canva/Valeriia Sviridova


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, tupytaj

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak wyhodować arbuza we własnym ogródku?

Porady

Jak wyhodować arbuza we własnym ogródku? Zdradzamy krok po kroku

Czytaj więcej >
zupa

Porady

Sposób babci Zosi na zabielanie zupy. Bez zwarzonej śmietany

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >