Smakosze.pl
domowy izotonik

canva/IngridsI

Tani i szybki przepis na domowy izotonik. Doskonałe nawodnienie za kilka groszy

29 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Poznajcie tani i szybki przepis na domowy izotonik. Zrobicie go za kilka groszy i na zawsze zrezygnujecie z kupnych, drogich napojów. Nasz izotonik świetnie sprawdzi się w czasie upałów i przy dużym wysiłku fizycznym, bo doskonale nawadnia i gasi pragnienie.

Izotoniki to wyjątkowe napoje, które mają za zadanie nie tylko ugasić pragnienie, ale też dostarczyć organizmowi sole mineralne utracone w czasie intensywnego wysiłku. Napoje te zawierają więc elektrolity takie jak sód, potas, magnez, wapń, a także inne sole mineralne i witaminy. Doskonale więc nawadniają organizm i odżywiają go.

moczenie mięsa w mleku

Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób

CZYTAJ DALEJ


W sklepach można kupić gotowe napoje izotoniczne, które niestety nie są tanie. A poza tym zawierają sporo cukru i środków przedłużających ich trwałość. Tymczasem bez problemu można taki odżywczy, domowy izotonik przygotować własnoręcznie.

Przepis na domowy izotonik

Składniki:

  • 1 l wody mineralnej

  • sok z 1 cytryny

  • sok z 1/2 pomarańczy

  • 1 łyżka miodu pszczelego

  • 1/4 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej

Przygotowanie domowego izotoniku

Wodę mineralną wlej do dzbanka. Dodaj do niej sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, a także miód i sól.

Składniki izotoniku dobrze wymieszaj. Napój rozlej do butelek i wstaw do lodówki, by dobrze się schłodził.

Wskazówki:

  • Do dosłodzenia izotoniku możesz też użyć np. syrop klonowy lub syrop z agawy.

  • Do napoju izotonicznego możesz też dorzucić gałązki świeżych ziół, np. mięty, melisy, rozmarynu. Nadadzą orzeźwiającego smaku.

  • Domowej roboty izotonik zużyj w ciągu doby. Przechowuj go w lodówce.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na lemoniadę z rabarbaru i na lemoniadę z arbuza.

cytryna

canva/Billion Photos


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wprost

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >