Smakosze.pl Produkty Czy ceny żywności w Polsce zaczynają się stabilizować? Eksperci nie mają wątpliwości
Canva / Minerva Studio

Czy ceny żywności w Polsce zaczynają się stabilizować? Eksperci nie mają wątpliwości

10 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

W zeszłym roku boleśnie odczuliśmy skutki rosnącej inflacji. Niekorzystne zmiany nie ominęły także cen żywności. Co prawda w grudniu ceny jakby nieco przystopowały. Czy w związku z tym, w najbliższych miesiącach możemy liczyć na poprawę sytuacji? Niestety zdaniem ekspertów w nadchodzących tygodniach czekają nas podwyżki, które zostały zamrożone w okresie około świątecznym.

Wzrost cen żywności ma nierozerwalny związek z wybuchem wojny na Ukrainie. To właśnie od tego momentu niemal z dnia na dzień pojawiły się niedobory pszenicy, jęczmienia, fasoli oraz oleju rzepakowego i słonecznikowego, a co za tym idzie wzrósł koszt ich zakupu. W parze ze zbożami oraz paszami w górę poszły ceny mięsa i produktów mleczarskich. Wszystko to mogliśmy boleśnie odczuć przy sklepowej kasie.

Mimo, że grudzień był miesiącem, w którym odnotowano nieznaczny spadek cen zbóż i niektórych produktów, prognozy nadal nie są zbyt optymistyczne. Czekają nas kolejne podwyżki. O zahamowaniu inflacji mówić będziemy mogli dopiero w perspektywie kilku miesięcy, jeśli trend spadkowy nadal będzie się utrzymywał.

Czemu nie możemy liczyć na spadek cen żywności w nadchodzącym czasie?

Polacy w grudniowych badaniach rynku deklarowali mocne ograniczenie zakupów . Wpływ na takie nastroje miała pogarszająca się sytuacja materialna w wielu gospodarstwach domowych . W tej kwestii ankietowani byli wyjątkowo zgodni i jednogłośni .

Branża sprzedażowa wzięła sobie te opinie do serca . Jak twierdzi dr Anna Semmerling z Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku, grudniowe zatrzymanie cen żywności to zabieg marketingowy sieci handlowych, które za wszelką cenę chciały uniknąć dotkliwych podwyżek pod koniec roku . Mogłoby skutkować to jeszcze mocniejszym zaciśnięciem pasa wśród konsumentów, a co za tym idzie, jeszcze większym ograniczeniem zakupów.

Anna Semmerling ocenia, że handlowcy podniosą swoje ceny w styczniu . Z początkiem roku łatwiej powiązać to zjawisko z noworocznymi podwyżkami opłat . Dużo trudniej byłoby się z takiego kroku wytłumaczyć przed klientami w grudniu, kiedy wydatków jest o wiele więcej. Główny ekonomista Grupy BLIX Krzysztof Łuczak dodaje, że końcówka roku jest dla branży handlowej szczególnie ważna . Zamyka się wtedy istotny kwartał, poza tym w sklepach panuje wzmożony ruch ze względu na nadchodzące święta. Końcówka zeszłego roku wypadła jednak nieco inaczej, ze względu na szalejącą inflację oraz coraz bardziej oszczędny tryb życia Polaków .

Które ceny żywności najbardziej poszybowały w górę?

Według rynkowej analizy, w grudniu największy wzrost cen, bo aż o 35,9 proc. w porównaniu do grudnia zeszłego roku, zanotowały produkty sypkie . Niechlubne pierwsze miejsce zajął w tej kategorii cukier ze wzrostem o 59,5 proc . Na podium uplasowały się także mąka - 38,3 proc. oraz makaron - 37,6 proc. w porównaniu do cen sprzed roku. Zdaniem dr Tomasza Kopyściańskiego z Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu ma to związek ze wzmożonym zapotrzebowaniem na te produkty w okresie przedświątecznym oraz równoczesnymi ich niedoborami ze względu na wojnę na Ukrainie .

Wśród wzrostu cen żywności nie sposób pominąć nabiału . Podwyżka wyniosła w tym wypadku 29,5 proc. Blisko o 25 proc rdr. wzrosły ceny mięsa oraz pieczywa . Ekspert dr Tomasz Kopyściański z Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu ocenia, że te podwyżki są rezultatem czynników całorocznych, związanych przede wszystkim z rosnącymi kosztami wytworzenia, ale również z ogromnym popytem na te produkty . W ostatnim miesiącu roku warzywa oraz owoce skoczyły odpowiednio o 21,8 proc. oraz 20,6 proc. w porównaniu do cen z grudnia ubiegłego roku . Zdaniem dr Semmerling z Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku produkty te zdrożały odczuwalnie już wcześniej. W dalszej perspektywie wzrost cen żywności w tym zakresie wiązał się będzie z ich sezonowością .

W nadchodzących miesiącach przydać może się szczegółowa wiedza odnośnie właściwego mrożenia i rozmrażania mięsa . Kluczowa może okazać się także kwestia, jak prawidłowo przechowywać pieczywo .

Canva / Bill Oxford
Canva / Bill Oxford

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wnp, tvn24

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy