Smakosze.pl
karkówka pieczona

canva/ suksao999

Prosta karkówka z piekarnika. Idealne danie na pożywny obiad

10 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Wiele osób uwielbia karkówkę z grilla. Jednak poza sezonem można ją przyrządzić w piekarniku. Jeśli mięso odpowiednio zamarynujecie, będzie równie aromatyczne i soczyste. Do upieczenia plastrów karkówki nie potrzeba wiele czasu, więc takie danie możecie zaserwować na obiad nawet w tygodniu.

Pieczoną karkówkę przygotujesz błyskawicznie. Będzie o wiele smaczniejsza niż z grilla. Sekretem jest odpowiednia marynata z ketchupu, majonezu i przypraw, w tym czosnku granulowanego i suszonego majeranku. Mięso marynuj przez 2 godziny.

Przepis na cynamonki

Aromatyczne i pachnące cynamonki. Mistrzowie kuchni stawiają na 1 zapomniany dodatek

CZYTAJ DALEJ

Pieczoną karkówkę wstaw do piekarnika razem z pokrojonymi ziemniakami, marchewką i cebulą. Całość skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz pod przykryciem. Jeśli chcesz, żeby karczek delikatnie się przypiekł, 10 minut przez końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową i dopiekaj go 10-15 minut.

Do przygotowania pieczonej karkówki wykorzystaj mięso najwyższej jakości. Najlepiej kup całą porcję mięsa i pokrój ją w plastry w domu. Jeśli jednak kupujesz karkówkę w opakowaniu, zawsze zwracaj uwagę nie tylko na datę, ale i na kolor mięsa i czy w pojemniku nie skrapla się woda. Woda i jasne, blade mięso to pierwsze oznaki psucia.

Pieczona karkówka z ziemniakami i marchewką

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej

  • 2 cebule

  • 4-5 ziemniaków

  • 3 większe marchewki

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżka pikantnego ketchupu

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić soczystą karkówkę z piekarnika? Sekretem jest marynata

Karkówkę pokrój w plastry i lekko je rozbij. Majonez wymieszaj z ketchupem, czosnkiem granulowanym, majerankiem, papryką ostrą, słodką, solą i pieprzem. Mięso obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Ziemniaki i marchewkę pokrój w plastry. Cebulę w piórka. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Na spodzie poukładaj ziemniaki, następnie cebulę, marchew i plastry mięsa.

Całość skrop oliwą, przykryj folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz około 45 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Pomysł na danie z piekarnika? Przygotuj wyśmienite, złociste pierogi z kurczakiem oraz żeberka w sosie bbq. Potrawy zachwycą każdego smakosza.

pieczona karkówka

canva/Andrey Sayfutdinov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >