Czy czekolada z białym nalotem jest jadalna? Wyjaśniamy wątpliwości
Czekolada jest przysmakiem, który skusi niejednego smakosza. Czy jednak można po nią sięgnąć, jeśli pokrywa ją nieestetyczny biały nalot? Okazuje się, że o ile nie minął termin przydatności do spożycia, nietypowy wygląd nie powinien nas szczególnie niepokoić. Wyjaśniamy dlaczego.
Czekolada ma zazwyczaj długi termin przydatności do spożycia. Czasami jednak, tabliczki, które spędziły nieco więcej czasu w naszych szafkach, mają biały nalot na powierzchni. Wbrew krążącej w sieci opinii nie jest to jednak pleśń. Nie każdy to wie, a taki wyrób można zjeść.
Nalot na czekoladzie nie jest groźny dla zdrowia
Biały osad obserwowany na niektórych dłużej trzymanych w szafce czekoladach nie świadczy o zepsuciu wyrobu. Jest to bowiem tłuszcz. Może on pojawić się na powierzchni kakaowego produktu z dwóch powodów.
Jednym z nich jest nieprawidłowe przechowywanie czekolady np. w uszkodzonym opakowaniu. Inną — prawdopodobnie znacznie częstszą — przyczyną jest niska jakość kakao, z którego przygotowano daną tabliczkę.
Jeśli więc otworzony przez nas produkt nie ma znacznie przekroczonego terminu przydatności do spożycia, możemy raczyć się nim bez obaw . Nawet jeśli brązowa barwa wyrobu nie jest bardzo intensywna.
Jak długo można przechowywać czekoladę w szafce?
Jeżeli nie będziemy narażać produktu na częste zmiany temperatury, zachowa swoje walory przez cały deklarowany przez producenta czas . Nie musimy oczywiście dodawać, że gwarancję taką mamy, o ile nie otworzymy produktu.
Według ekspertów z Belgijskiej Agencji Żywności czekoladę można zjeść nawet do dwóch miesięcy po upływie terminu ważności. Naszym zdaniem nie warto jej gromadzić. Zdecydowanie lepiej bowiem przyrządzić pyszne brownie czy sernik z dodatkiem kakaowego specjału.
Źródło zdjęcia: canva/ivanmateev Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
-
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
-
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: kobieta.onet, rmf.fm