Smakosze.pl
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso?

canva/Slatan

Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią

31 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Przygotowanie mięsa często obejmuje rozbicie go przy pomocy tłuczka. Jak jednak zrobić to poprawnie? Okazuje się, że użycie nieodpowiedniej strony akcesorium może skończyć się uzyskaniem kotleta o mocno poszarpanej strukturze. Podpowiadamy jak tego uniknąć i dobrze przyrządzać mięsne potrawy.

Mięso na kotlety schabowe czy z piersi kurczaka powinno zostać rozbite przed opanierowaniem. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że nie można zrobić tego w sposób przypadkowy. Takie podejście może zakończyć się trudnościami w dalszym przygotowaniu dań.

Prosty patent na pyszne domowe kabanosy

Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu

CZYTAJ DALEJ

Jak poprawnie używać tłuczka do mięsa?

Kuchenny sprzęt do rozbijania mięsa może mieć zarówno kształt kwadratowy, okrągły, jak i owalny. Bardziej istotną kwestią jest jednak nie bryła, lecz faktura po obu jego stronach. Zwykle akcesorium ma dwie wyraźnie różne „końcówki".

Jedna ze stron najczęściej ma formę kratki, podczas gdy przeciwna nierzadko jest zupełnie gładka lub nieznacznie prążkowana. Każde z tych ukształtowań ma nieco inne zastosowanie, a znajomość niuansów pozwoli nam przygotować lepsze kotlety.

Rozbijanie delikatnego mięsa - np. polędwiczek z kurczaka - stroną kratkowaną, nigdy nie będzie dobrym pomysłem. Ta część tłuczka służy bowiem do zmiękczania mięsa. Efektem użycia jej do delikatnych wyrobów mięsnych będą poszarpane kotleciki, które będą się rozpadać podczas smażenia.

Bogata faktura narzędzia powinna być stosowana jedynie do twardej wieprzowiny, czyli np. do schabu. Stronę delikatnie paskowaną lub gładką wykorzystuje się natomiast do rozbicia włókien np. w karkówce czy wołowinie. Będzie też odpowiednia do mięs delikatnych takich jak wspomniany już kurczak.

O czym należy pamiętać przy rozbijaniu mięsa tłuczkiem?

Równie istotna, jak poprawne przygotowanie wyrobu mięsnego, jest higiena. Po użyciu tłuczek należy starannie umyć. Nie wystarczy po prostu go opłukać, nawet jeśli dodamy do wody nieco detergentu.

Na powierzchni mięsa znajduje się wiele drobnoustrojów, które giną podczas obróbki termicznej, ale na tłuczku mogą pozostać. Z tego względu warto wyposażyć się w urządzenie metalowe. Drewniane bardzo trudno jest doczyścić ze względu na brak możliwości umycia go w wysokiej temperaturze.

Mięso z kurczaka rozbijamy gładką stroną tłuczka

Mięso z kurczaka rozbijamy gładką stroną tłuczka

Źródło zdjęcia: canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać liście pora?

Porady

Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Czytaj więcej >
krojenie tortu

Porady

Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >