Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Jajko na miękko jest dobrze znaną formą podania kurzego specjału. Jego przygotowanie nie dla wszystkich jest jednak proste. Jednym z dylematów jest moment włożenia jajek do wody. Niektórzy umieszczają je we wrzątku, podczas gdy inni zagotowują wodę wraz z produktem. Jak się okazuje, obie metody są poprawne.
Jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych, wśród których wymienić można między innymi witaminy A, E, D i K oraz wapń, żelazo, magnez, czy potas. Z tego względu warto od czasu do czasu je spożywać np. ugotowane na miękko. Podpowiadamy co zrobić, by zawsze było smaczne.
Jak przyrządzić smaczne jajko na miękko?
Przede wszystkim, by osiągnąć idealną konsystencję, nie można gotować jaj zbyt długo. W przeciwnym wypadku żółtko się zetnie. Zależnie od momentu włożenie produktu do wody czas będzie inny.
Gotowanie jajek na miękko w zimnej wodzie
Jajka umieszczamy w garnku i zalewamy je chłodną wodą z kranu. Wsypujemy nieco soli. Gdy woda zawrze, ustawiamy minutnik na 3-4 minuty. Po tym czasie chłodzimy produkt i podajemy. Żółtko powinno wyjść idealnie płynne.
Gotowanie jajek na miękko we wrzątku
Doprowadzone do temperatury pokojowej jajka wkładamy do wrzącej wody po uprzednim zmniejszeniu grzania tak, by płyn nie kotłował się. Podgrzewamy je przez 6-7 minut, po czym przenosimy je do zimnej wody.
O czym jeszcze pamiętać przyrządzając jajka na miękko?
Czasu przyrządzania będzie zależał do wielkości kurzego specjału. Większe jajka należy gotować nieco dłużej niż małe. Warto też nie umieszczać zbyt wielu sztuk w jednym garnku. Wtedy istnieje ryzyko, że skorupki, obijając się o siebie, pękną.
Więcej wskazówek na temat przygotowania jajek znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł poświęcony jest trikom pomagającym przyrządzić idealne jajko w koszulce. W tym natomiast znajdziecie przydatne informacje, dzięki którym jaja nie pękną podczas gotowania.
Źródło zdjęcia: canva/JoeGough Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gerlach