Smakosze.pl
Prosty sposób na jajka na miękko

canva/FotoCuisinette, Getty Images

Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie

31 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jajko na miękko jest dobrze znaną formą podania kurzego specjału. Jego przygotowanie nie dla wszystkich jest jednak proste. Jednym z dylematów jest moment włożenia jajek do wody. Niektórzy umieszczają je we wrzątku, podczas gdy inni zagotowują wodę wraz z produktem. Jak się okazuje, obie metody są poprawne.

Jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych, wśród których wymienić można między innymi witaminy A, E, D i K oraz wapń, żelazo, magnez, czy potas. Z tego względu warto od czasu do czasu je spożywać np. ugotowane na miękko. Podpowiadamy co zrobić, by zawsze było smaczne.

Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso?

Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią

CZYTAJ DALEJ

Jak przyrządzić smaczne jajko na miękko?

Przede wszystkim, by osiągnąć idealną konsystencję, nie można gotować jaj zbyt długo. W przeciwnym wypadku żółtko się zetnie. Zależnie od momentu włożenie produktu do wody czas będzie inny.

Gotowanie jajek na miękko w zimnej wodzie

Jajka umieszczamy w garnku i zalewamy je chłodną wodą z kranu. Wsypujemy nieco soli. Gdy woda zawrze, ustawiamy minutnik na 3-4 minuty. Po tym czasie chłodzimy produkt i podajemy. Żółtko powinno wyjść idealnie płynne.

Gotowanie jajek na miękko we wrzątku

Doprowadzone do temperatury pokojowej jajka wkładamy do wrzącej wody po uprzednim zmniejszeniu grzania tak, by płyn nie kotłował się. Podgrzewamy je przez 6-7 minut, po czym przenosimy je do zimnej wody.

O czym jeszcze pamiętać przyrządzając jajka na miękko?

Czasu przyrządzania będzie zależał do wielkości kurzego specjału. Większe jajka należy gotować nieco dłużej niż małe. Warto też nie umieszczać zbyt wielu sztuk w jednym garnku. Wtedy istnieje ryzyko, że skorupki, obijając się o siebie, pękną.

Więcej wskazówek na temat przygotowania jajek znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł poświęcony jest trikom pomagającym przyrządzić idealne jajko w koszulce. W tym natomiast znajdziecie przydatne informacje, dzięki którym jaja nie pękną podczas gotowania.

Idealne jajko na miękko ma całkowicie płynne żółtko

Idealne jajko na miękko ma całkowicie płynne żółtko

Źródło zdjęcia: canva/JoeGough

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gerlach

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >