Smakosze.pl Dieta Czy mocniejsze odczuwanie gorzkiego smaku wpływa na odporność?
Canva (Webphotoghepheer, Getty Images Signatures)

Czy mocniejsze odczuwanie gorzkiego smaku wpływa na odporność?

1 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jaka jest zależność pomiędzy smakiem gorzkim a odpornością na COVID-19 lub ewentualny lżejszy przebieg choroby? Na to pytanie zdecydowali się odpowiedzieć naukowcy z Sinus and Nasal Specialists of Louisiana pod kierownictwem Henry'ego Barnhama.

W badaniu wzięło udział aż 1935 pacjentów z miasta Baton Rouge w Luizjanie. Pacjentów poddano testowi smaku, aby sprawdzić, czy są supersmakoszami - ludźmi z ponadprzeciętnym zmysłem smaku. Badacze chcieli udowodnić korelację, pomiędzy tą cechą a lepszą odpornością na COVID-19.

Odczuwanie gorzkiego smaku a COVID-19

Spośród prawie 2 tysięcy badanych, supersmakoszami okazało się 508 osób, degustatorami było 917, a 510 osób miało niższy poziom wyczuwania smaku, niż przeciętnie. U 266 uczestników wykryto obecność SARS-CoV-2. Najwięcej zakażeń wykryto u ludzi, którzy poradzili sobie na teście najgorzej.

Co ciekawe, osoby z najlepszym wynikiem najrzadziej chorowały. Wśród supertasterów potwierdzono zaledwie 5,6 proc. zakażeń, czyli 15 osób. To może udowadniać, że ludzie z genami umożliwiającymi lepsze odczuwanie smaku gorzkiego, są odporniejsi na koronawirusa.

Badanie pozwala wysnuć jeszcze jedne ciekawe wnioski. 55 osób z 266 zakażonych było hospitalizowanych, z czego 47 było z grupy najsłabiej odczuwającej smak. To pokazuje, że najbardziej narażeni na ciężki przebieg byli ludzie, którzy nie potrafili dobrze rozpoznawać smaków.

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować prozdrowotny napar z łopianu. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na ciasto do karpatki.

Źródło: Pixabay/ Ryan McGuire

Gorzki smak wpływa na odporność?

Lekarze uważają, że gen odpowiadający za odczuwanie gorzkiego smaku, w jakiś sposób wpływa na reakcję immunologiczną organizmu na obecność koronawirusa. W tym wypadku chodzi o wytwarzanie przez jony wapnia tlenku azotu - substancji, która zabija patogeny.

Wydaje się, że receptory gorzkiego smaku odgrywają kluczową rolę we wrodzonej odporności przeciwko patogenom górnych dróg oddechowych - napisali badacze w artykule, opublikowanym miesięczniku medycznym "JAMA Network Open".

Naukowcy dodają jednak, że konieczne jest więcej testów i badań, aby móc z całą pewnością potwierdzić powyższą tezę. Odkrycie to może jednak wnieść bardzo dużo w kontekście oceniania ryzyka zakażenia koronawirusem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medonet.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy