Przepis na jajka w sosie musztardowym z młodymi ziemniakami
Choć dietetycy przez jakiś czas podchodzili do jajek z rezerwą, dziś uważa się, że są one bardzo zdrowe i powinniśmy jeść ich nawet do 10 tygodniowo. Jedyny niepokój w lekarzach wzbudzała niegdyś duża zawartość cholesterolu.
Ostrzegano przed jego zgubnym działaniem i zalecano maksymalnie 3 jaja tygodniowo dla zdrowego człowieka. Teraz wiele się zmieniło, a światowi specjaliści od żywienia wskazują przede wszystkim na zalety jedzenia jajek.
Czy jajka są zdrowe?
Dzisiaj wiadomo, że jajka mają niezwykle cenne składniki, niezwykle potrzebne dla naszego organizmu. Są one bogate w witaminy A, E, D, K, B2, B12 oraz składniki mineralne, takie jak: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen oraz beta-karoten i luteinę.
O tym, jaki jest najzdrowszy sposób przygotowania jajek, pisaliśmy już w poprzednich naszych artykułach. Warto jednak przypomnieć, że najlepszym wyborem będzie spożywanie ich na miękko, ponieważ wtedy tracą najmniej swoich cennych składników.
Jajka w sosie musztardowym z młodymi ziemniakami - sentymentalny powrót do przeszłości
Jajka w sosie musztardowym to danie, które zrodziło się z potrzeby chwili, gdy sklepy w Polsce świeciły pustkami. Królowały nie tylko w domach rodzinnych, szczególnie w piątkowe popołudnia, ale również na stołówkach czy koloniach
Dziś warto odświeżyć ten zapomniany przepis i przełamać rutynę pożywnym daniem z czasów dzieciństwa. Z sosem musztardowym jajka tworzą idealne połączenie. Do przygotowania dania nie potrzeba ani wielkich zdolności kulinarnych, ani mnóstwa czasu. Robi się je w parę chwil i są świetną opcją również dla osób na diecie wegetariańskiej.
Źródło: Canva (manu10319, Getty Images)
Jak przygotować jajka w sosie musztardowym z ziemniakami?
Zacznij od obrania ziemniaków i ich ugotowania. Gdy warzywa będą się gotować, przygotuj zasmażkę. W rondelku roztop masło i powoli dodawaj mąką, cały czas mieszając. W międzyczasie przygotuj bulion. Gdy będzie gotowy, wlej go do zasmażki i energicznie mieszaj, tak by nie powstały grudki.
Do powstałego sosu dodaj musztardę oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj, a na koniec dorzuć śmietanę 18%. Mieszaj sos do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ugotuj jajka na twardo, obierz je ze skorupki i przekrój na pół. Ułóż je na talerzu razem z ugotowanymi ziemniakami i polej sosem musztardowym. Ziemniaki oraz jajka z sosem posyp na koniec świeżą natką pietruszki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Puls Medycyny, Ofeminin