Czy można jeść cukinię na surowo?
Cukinia jest smacznym i lekkostrawnym warzywem, które pojawia się w wielu daniach. Zazwyczaj dodajemy ją do klasycznego leczo, zdrowych sałatek czy do zup kremów. Często przedtem warzywo gotujemy, pieczemy lub podsmażamy. Mało kto bowiem wie, że cukinię możemy zjeść również na surowo.
Kabaczek zawiera sporo witaminy C, przeciwutleniaczy i wiele dobroczynnych dla naszego organizmu pierwiastków m.in. fosfor, wapń, żelazo, potasu, a nawet jod. Warto zatem po niego sięgać możliwie często przygotowując przeróżne dania.
Czy cukinię możemy jeść na surowo?
Cukinią delektować możemy się w każdej postaci, bo jadalna jest zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Doskonale smakuje pocięta na cienkie paseczki, które przypominają makaron spaghetti. Możemy z powodzeniem podać go do pieczonej ryby wraz z pomidorami suszonymi ze słoika.
Surowa cukinia sprawdzi się też jako składnik tradycyjnej mizerii. Możemy ją połączyć z ogórkiem lub całkowicie go na nią wymienić. Doprawmy mizerię czosnkiem i koperkiem, a zyska maksimum smaku.
Pocięta w plasterki i podduszona lub grillowana cukinia to z kolei pyszna kompanka dla sznycla czy mielonego . Uzupełniając ten duet o dobry makaron z sosem jogurtowym i nutą cytryny stworzymy naprawdę smaczne danie. Talarki z cukinii możemy też obtoczyć w pysznej panierce i podać zamiast kotletów.
Sposobów na przyrządzenie cukinii jest naprawdę dużo i ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia. Jest jednak jedna sytuacja, kiedy jej jedzenie powinniśmy sobie odpuścić. Nie spożywajmy cukinii, która jest gorzka. Ten smak świadczy o zawartości toksycznych substancji , które mogą prowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunek. Unikajmy więc egzemplarzy, które nie są lekko słodkie w smaku.
Po pomysły na pyszne dania z tym warzywem w roli głównej zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na bigos z cukinii oraz pyszne ciasto cytrynowe , które dzięki dodatkowi warzywa staje się przyjemnie wilgotne.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy