Przepyszna jajecznica z majonezem - w sam raz na śniadanie
Jajecznica nie jedno ma imię. Choć jej podstawą zawsze są jajka, jej smak można zmieniać rozmaitymi dodatkami. Można je mieszać bezpośrednio z jajkami lub na podsmażyć na patelni przed dodaniem jajek. Dziś proponujemy przepyszną jajecznicę z majonezem — będzie w sam raz na śniadanie.
Jeśli pomysł dodania majonezu do jajecznicy wydaje wam się dziwny, to przypominamy, że mają ze sobą dużo wspólnego. Majonez zawiera bowiem jajka, a dokładniej żółtka. To one łączą pozostałe składniki, dają mu smak i kremową konsystencję. Gdy zaś wymieszamy majonez z jajkami, otrzymamy pyszną, kremową jajecznicę.
Przepyszna jajecznica z majonezem — w sam raz na śniadanie
Składniki na 1 porcję:
2 plasterki boczku
1 łyżeczka oleju
pół cebulki
2 jajka
1 łyżeczka majonezu
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie jajecznicy
Na patelni rozgrzej olej, połóż na niego całe plasterki boczku lub pokrojone na kawałki. Zrumień je z każdej strony.
Cebulę obierz, grubo poszatkuj. Dodaj do boczku, smaż na niewielkim ogniu, aż zrobi się miękka i lekko szklista.
Jajka wybij do miseczki, dodaj majonez, roztrzep widelcem. Wylej je na patelnię z boczkiem i cebulą. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż zetną się tak jak lubisz.
Jajecznicę przełóż na talerzyk, jeśli lubisz, posyp ją posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z chlebem.,
Jeśli chcesz zobaczyć, w jaki sposób możesz odmienić smak tradycyjnej jajecznicy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis np. na kremową jajecznicę Gordona Ramsaya, a także na nietypową jajecznicę ze słodkim dodatkiem.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis