Smakosze.pl
jajecznica

canva/brandlmedien

Przepyszna jajecznica z majonezem - w sam raz na śniadanie

25 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jajecznica nie jedno ma imię. Choć jej podstawą zawsze są jajka, jej smak można zmieniać rozmaitymi dodatkami. Można je mieszać bezpośrednio z jajkami lub na podsmażyć na patelni przed dodaniem jajek. Dziś proponujemy przepyszną jajecznicę z majonezem —  będzie w sam raz na śniadanie.

Jeśli pomysł dodania majonezu do jajecznicy wydaje wam się dziwny, to przypominamy, że mają ze sobą dużo wspólnego. Majonez zawiera bowiem jajka, a dokładniej żółtka. To one łączą pozostałe składniki, dają mu smak i kremową konsystencję. Gdy zaś wymieszamy majonez z jajkami, otrzymamy pyszną, kremową jajecznicę.

Przepyszna jajecznica z majonezem — w sam raz na śniadanie

Składniki na 1 porcję:

  • 2 plasterki boczku

  • 1 łyżeczka oleju

  • pół cebulki

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka majonezu

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Sos grzybowy

Jak zrobić aromatyczny sos grzybowy?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie jajecznicy

Na patelni rozgrzej olej, połóż na niego całe plasterki boczku lub pokrojone na kawałki. Zrumień je z każdej strony.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj. Dodaj do boczku, smaż na niewielkim ogniu, aż zrobi się miękka i lekko szklista.

Jajka wybij do miseczki, dodaj majonez, roztrzep widelcem. Wylej je na patelnię z boczkiem i cebulą. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż zetną się tak jak lubisz.

Jajecznicę przełóż na talerzyk, jeśli lubisz, posyp ją posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z chlebem.,

Jeśli chcesz zobaczyć, w jaki sposób możesz odmienić smak tradycyjnej jajecznicy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis np. na kremową jajecznicę Gordona Ramsaya, a także na nietypową jajecznicę ze słodkim dodatkiem.

majonez

majonez

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >