Smakosze.pl
Bigos z cukinii

Screen wideo z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube

Szybki bigos z cukinii

14 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przyzwyczailiśmy się, że bigos wykonuje się głównie z kiszonej kapusty, jednak, zamiast niej można użyć cukinii. Taka wersja jest prosta, szybka i starcza na przynajmniej dwa dni. To również ciekawa alternatywa dla klasycznego dania.

Bigos jest potrawą, której przygotowanie zazwyczaj zabiera nam wiele czasu. Nic dziwnego, że podajemy go zazwyczaj na rodzinnych uroczystościach, czy świętach - chcemy wszak ugościć wszystkich jak najlepiej.

Jeśli nie jesteś w stanie przygotować tradycyjnego bigosu, ponieważ brakuje ci czasu, spróbuj poniższej receptury. W ciągu około godziny można się cieszyć pysznym i rozgrzewającym daniem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bigos z cukinii

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube.

Składniki:

  • 4 średnie cukinie (ok. 1,5 kg)

  • 400 g wędzonej kiełbasy

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 4 pomidory

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz

  • ostra papryka

  • słodka papryka

Zacznij od obrania i posiekania cebuli w kostkę. Następnie wrzuć ją na patelnie z rozgrzanym olejem i podsmaż. Gdy stanie się szklista, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i smaż kolejne 5-10 minut.

Kotlety schabowe

Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika

CZYTAJ DALEJ

Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchewkę i smaż 5 minut. Po tym czasie przełóż warzywa z kiełbasą do garnka, dodaj pokrojoną cukinię, przyprawy, wymieszaj i zakryj pokrywką.

Duś bigos przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj obrane ze skórki pomidory i gotuj 10 minut. Przed podaniem dodaj siekaną pietruszkę. Smacznego.

Bigos

Źródło: canva/Yotka, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >