Smakosze.pl
Bigos z cukinii

Screen wideo z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube

Szybki bigos z cukinii

4 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przyzwyczailiśmy się, że bigos wykonuje się głównie z kiszonej kapusty, jednak, zamiast niej można użyć cukinii. Taka wersja jest prosta, szybka i starcza na przynajmniej dwa dni. To również ciekawa alternatywa dla klasycznego dania.

Bigos jest potrawą, której przygotowanie zazwyczaj zabiera nam wiele czasu. Nic dziwnego, że podajemy go zazwyczaj na rodzinnych uroczystościach, czy świętach - chcemy wszak ugościć wszystkich jak najlepiej.

Jeśli nie jesteś w stanie przygotować tradycyjnego bigosu, ponieważ brakuje ci czasu, spróbuj poniższej receptury. W ciągu około godziny można się cieszyć pysznym i rozgrzewającym daniem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bigos z cukinii

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Przepisy Joli na YouTube.

Składniki:

  • 4 średnie cukinie (ok. 1,5 kg)

  • 400 g wędzonej kiełbasy

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 4 pomidory

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz

  • ostra papryka

  • słodka papryka

Zacznij od obrania i posiekania cebuli w kostkę. Następnie wrzuć ją na patelnie z rozgrzanym olejem i podsmaż. Gdy stanie się szklista, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i smaż kolejne 5-10 minut.

Kotlety schabowe

Chrupiące kotlety schabowe z piekarnika

CZYTAJ DALEJ

Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchewkę i smaż 5 minut. Po tym czasie przełóż warzywa z kiełbasą do garnka, dodaj pokrojoną cukinię, przyprawy, wymieszaj i zakryj pokrywką.

Duś bigos przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj obrane ze skórki pomidory i gotuj 10 minut. Przed podaniem dodaj siekaną pietruszkę. Smacznego.

Bigos

Źródło: canva/Yotka, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >