Szybkie ciasto cytrynowe z cukinią
Lubimy ciasta, choć często po zjedzeniu 1-2 kawałków mamy wyrzuty sumienia. Martwimy się, że przytyjemy, bo przecież ciasto zawiera głównie mąkę i cukier. Jeśli chcesz, możesz przygotować zdrowszą wersję domowego łakocia. Oto przepis na szybkie ciasto cytrynowe z cukinią.
Ciasta z warzywami nie są zbyt popularne, ale naprawdę potrafią smakować. W sumie nie wyczuwa się w nich dodanych warzyw, a niewątpliwie w nich są. Dzięki temu ciasto z dodatkiem marchewki, dyni czy cukinii zawiera też trochę cennego błonnika, witamin i soli mineralnych. A przy tym ma przyjemną wilgotność.
Przepis na szybkie ciasto cytrynowe z cukinią
Składniki:
1 nieduża cukinia
szczypta soli
4 jajka
2/3 szklanki mleka
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
2 czubate szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
Przygotowanie ciasta z cukinią
Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 15 minut, odciśnij powstały płyn.
W jednej misce wymieszaj mokre składniki i połącz je ze startą cukinią. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Potem do mokrych składników dodaj suche i całość wymieszaj.
Wąską, podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C i piecz ok. 50 minut.
Po wystudzeniu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne ciasta z dodatkiem warzyw. Zobacz, jak zrobić ciasto marchewkowe albo przygotuj ciasto z buraków według przepisu Anny Lewandowskiej.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: viagusto