Smakosze.pl Produkty Czy można jeść kiełkujący czosnek?
canva/Yaroslav Danylchenko

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

30 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Niekiedy czosnek zaczyna wypuszczać zielone pędy, co dla niektórych osób jest znakiem do wyrzucenia go do kosza na śmieci. Okazuje się jednak, że kiełkujący czosnek może być nawet zdrowszy, ponieważ zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy. Jeśli więc znajdziesz go w swojej kuchni, pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj.

Czosnek stanowi bardzo ważny element wielu potraw, bez którego ich smak nie byłby tak głęboki i idealny. Zwykle w kuchni znajduje się z tego powodu przynajmniej jedna główka - nigdy nie wiadomo wszak, kiedy może się przydać.

Prawdopodobnie większość osób nie chce jeść kiełkującego czosnku przez analogię do kiełkujących ziemniaków - tych faktycznie powinniśmy się wystrzegać. W przypadku czosnku nie trzeba mieć jednak żadnych obaw.

Czy kiełkujący czosnek jest niebezpieczny?

Starsze pokolenia przekazały młodszym ludową wiedzę, jakoby kiełki czosnku były toksyczne i szkodliwe. Wyniki badań przeprowadzonych przez Jong-Sang Kim, profesora Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej pokazują coś zupełnie odwrotnego.

Według badacza czosnek, z którego zaczęły wyrastać kiełki, zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy, niż czosnek świeży. Dlatego też jedzenie takiego czosnku może pozytywnie wpływać na kondycję serca i układu krwionośnego.

Niektórzy tak bardzo umiłowali sobie rosnące pędy czosnku, że sadzą pojedyncze ząbki do ziemi specjalnie po to, aby pozyskiwać szczypior. Ten ma delikatniejszy i mniej ostry smak od zwykłego czosnku, dlatego świetnie pasuje do kanapek.

Co zrobić z kiełkującym czosnkiem?

Dla części osób czosnek z pędami ma zbyt mocny smak, przez co jedzenie go na surowo jest dla nich mało przyjemne. Z tego powodu do sałatek czy sosów używaj świeżego młodego czosnku - kiełkujący dodaj podczas gotowania.

Wysoka temperatura zmniejszy działanie substancji odpowiadających za intensywny smak i złagodzi ogólną ostrość czosnku. Jeśli mimo wszystko dalej aromat jest za mocny, wytnij ze środka ząbku zielony środek.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić domowy ketchup. Ten tekst zdradza przepis na domową kiełbasę ze słoika.

Kiełkujący czosnek

Źródło zdjęcia: canva/igorr1, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamadu; portal.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy