Czy można jeść maślaki bez obierania?
Maślaki są bardzo często znajdowane podczas grzybobrania i z braku prawdziwków czy podgrzybków, lądują w naszych koszyczkach. Wiele osób jednak nie lubi obierania ich ze skórki przed gotowaniem. Niestety, jeśli tego nie zrobimy, potrawa może wyjść gorzka.
Maślaki nie są pierwszym wyborem dla większości osób zbierających grzyby. Mnóstwo innych grzybów jest po prostu smaczniejszych i łatwiejszych w obróbce od nich.
W sytuacji, w której nie możemy natrafić na inne smaczniejsze gatunki, musimy posiłkować się tym, co akurat jest pod ręką. Kolejnym mankamentem maślaków jest ich obieranie - czy faktycznie trzeba to robić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czy obieranie maślaków jest konieczne?
Maślaki charakteryzują się wytwarzaniem lepkiego śluzu na kapeluszu. Z tego powodu do grzyba przyklejają się najróżniejsze zanieczyszczenia jak ziemia, igły czy drobne gałązki. Dlatego każdy z okazów trzeba dokładnie wyczyścić.
Co więcej, sama skórka ma nieprzyjemnie gorzki smak, który negatywnie może wpłynąć na gotowane danie - to przechodzi gorzkością i niszczy przyjemność z jedzenia.
Dodatkowo sam śluz pęcznieje pod wpływem wody, a nasze organizmy nie są w stanie go strawić. Zjedzenie maślaków ze skórką w dużej ilości może wywołać nawet zasklepienie jelit, co wymaga interwencji medycznej.
Jak obierać maślaki?
Wiedząc już, że obieranie ich jest konieczne nie tylko z powodów kulinarnych, lecz również zdrowotnych, warto znać najlepszą do tego technikę, która przyspieszy ten żmudny proces.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Najwygodniej jest robić to pod bieżącą wodą, która będzie spłukiwać niewygodny w trzymaniu śluz. Podważając skórkę od krawędzi kapelusza, będzie można zrywać skórkę dużymi płatami, co ułatwi zmagania.
Źródło: canva.com/Mantonature, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: onet.pl