Cudowna kawa z dodatkiem kardamonu - najlepsza na początek dnia
Nic tak nie stawia na nogi o poranku, jak przepyszna kawa. Istnieje wiele sposobów na jej przygotowanie. Dziś sięgniemy po przepis na kawę z dodatkiem kardamonu. Dzięki niej dostarczymy sobie wielu cennych składników odżywczych i wzmocnimy nasz organizm.
Bez wątpienia kawa jest bliska sercom wielu smakoszy. Zazwyczaj wzbogaca się ją o cukier i mleko. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej także kardamon. Za jego sprawa poranna kawa będzie jeszcze smaczniejsza.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kawa z kardamonem zaskakuje właściwościami
Nie da się ukryć, że kawa cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nią codziennie. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, na ile filiżanek możemy sobie pozwolić w ciągu dnia.
Tym razem na naszym portalu zagości kawa z kardamonem. Dzięki przyprawie, napój będzie charakteryzował się bardziej korzennym smakiem. Oprócz tego dostarczy nam witamin z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas oraz cynk.
Warto nadmienić, że kawa z kardamonem pozytywnie wpływa na ciśnienie, poprawia ukrwienie, wspiera odchudzanie i pomaga w przypadku infekcji. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania wyśmienitej kawy z dodatkiem kardamonu?
kawa
4 g cukru waniliowego
odrobina mielonego kardamonu
szczypta mielonego cynamonu
mleko do zabielenia
Przepyszna i zdrowa kawa z kardamonem
Kawę zaparzamy w 200 ml wody. Kiedy będzie już gotowa, wzbogacamy ją o cukier waniliowy, kardamon i cynamon. Całość dokładnie mieszamy, tak aby przyprawy rozeszły się po naszym napoju.
Po kilku minutach kawa z kardamonem powinna być już gotowa. Oczywiście możemy do niej dodać także mleko. Jednak nie jest to konieczne i jeśli nie przepadasz za białą kawą, możesz pominąć ten etap.
Trzeba przyznać, że kawa z kardamonem ma wiele zalet i warto po nią sięgnąć od czasu do czasu. Dodany do niej cynamon, również jest źródłem cennych składników odżywczych. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego warto wzbogacać o niego kawę.
Canva / fortyforks
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: TVN Zdrowie; ABC Zdrowie