Smakosze.pl
Surówka z rzodkiewki jest bardzo zdrowa

Canva (Atide, Getty Images)

Prosty przepis na soczystą surówkę z rzodkiewki

28 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Surówka z rzodkiewki jest bardzo orzeźwiająca. Ze względu na nieco pikantny smak oraz sporą zawartość wody, to warzywo świetnie sprawdza się w upały. Tę letnią sałatkę zrobisz w parę chwil. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników.

Rzodkiewkę często spotykamy w zestawieniu z twarożkiem lub kanapkami. Jest to popularny dodatek śniadaniowy, rzadziej widujemy go w obiadowym zestawie.

Tymczasem z rzodkiewki można przygotować pyszną surówkę, która świetnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami i mięsem. Latem warto też ukisić rzodkiewki i delektować się ich smakiem przez cały rok.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czy rzodkiewka jest zdrowa?

Rzodkiewka to warzywo bogate w witaminy z grupy A, B i C oraz minerały takie jak żelazo, fosfor, potas, siarka czy cynk. Rzodkiewka wspomaga pracę mózgu – poprawia koncentrację i wpływa na pamięć.

Polecana jest chorym na insulinooporność, gdyż uwrażliwia tkanki na działanie insuliny. Warto spożywać ją s szczególnie w okresie obniżonej odporności dla wsparcia pracy układu immunologicznego.

Które porzeczki są najzdrowsze?

Które porzeczki mają najwięcej cennych składników?

CZYTAJ DALEJ

Jakie przygotować surówkię z rzodkiewki?

Do przygotowania surówki nie potrzeba wielu składników, wystarczy parę złotych, a efekt zaskoczy każdego, kto choć raz jej spróbuje. Potrzebujesz:

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 3 łyżki koperku

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól

Zacznij od umycia rzodkiewki, a następnie odcięcia naci. Następnie zetrzyj główki na dużych oczkach tarki. Całość delikatnie posól.

Do startych rzodkiewki dodaj koperek i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Smacznego!

Surówka z rzodkiewki jest idealna na lato

Surówka z rzodkiewki jest idealna na lato

Źródło: Canva (Atide, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >