Smakosze.pl Porady Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku? Werdykt może być tylko jeden
canva/MarianVejcik

Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku? Werdykt może być tylko jeden

13 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przekroiłaś pomidora, a w środku były kiełkujące nasiona? Wiele osób od razu wyrzuca takie warzywo. Okazuje się jednak, że kiełki nie wpływają na wartości odżywcze pomidora, nie są również trujące. Jedyne, co może się lekko zmienić, to smak warzywa.

Pomidory. Pyszny dodatek do kanapek i wielu dań

Pomidory są w kuchni niezastąpione. Każda kanapka smakuje lepiej, kiedy podamy ją z pokrojonymi plasterkami warzywa. Z pomidorów przygotujemy między innymi kultową pomidorówkę, ugotujemy zupę krem, sos do gołąbków, czy makaronu.

Już niedługo zacznie się sezon na najlepsze pomidory. Polne, rodzime warzywa są niezwykle soczyste i słodkie. Zrobimy z nich doskonałe przetwory na zimę. Czasem jednak po przekrojeniu pomidora możemy zauważyć, że nasionka zaczynają kiełkować w środku.

Nie jest to powód do niepokoju. Naszą uwagę powinien natomiast zwrócić biały nalot, ciemne plamy, mocno pomarszczona skórka lub zupełnie miękki pomidor. Jeśli jednak pomidor będzie miękki, a nie będzie zepsuty, wykorzystajmy go np. do zupy. W ten sposób nic się nie zmarnuje.

Agnieszka z Rolnika ma hotel i restaurację. Ceny dań nie mieszczą się w głowie

Czy można jeść kiełkujące pomidory?

Kiełki po przekrojeniu pomidora to dość rzadki widok. Wiele osób od razu wyrzuca takie warzywo. Okazuje się jednak, że można je zjeść bez obaw. Kiełki pojawiają się, kiedy przechowujemy pomidory na kuchennym blacie, a w kuchni jest ciepło.

Wysoka temperatura, nasłoneczniona kuchnia i wilgotność, którą zapewnia miąższ pomidora, powodują kiełkowanie nasion. To zupełnie normalne zjawisko. Przez zjedzeniem takiego warzywa dokładnie je jednak sprawdź. Taki pomidor może być już dość miękki.

Kiedy pomidor jest zepsuty?

Biały lub niebieskawy nalot na pomidorze, ciemne, brązowe plamy lub zbyt miękka skórka to oznaki, że pomidor nie nadaje się już do jedzenia. Nalot to nic innego, jak pleśń, którą możesz się bardzo poważnie zatruć.

Jeśli zauważysz nalot na pomidorze, od razu go wyrzuć i sprawdź warzywa, które były obok. Zbyt miękki pomidor ma znacznie zmieniony smak i również może Ci zaszkodzić. To znak, że jest już przejrzały.

Czego nie należy wstawiać do lodówki? Polacy nagminnie popełniają ten błąd. Czy jedzenie z puszki jest zdrowe? Dietetyk ma dla wszystkich cenną radę.

pomidory.jpg
canva/igoriss
Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia. Cena kilograma cebuli odbiera mowę
Co się stanie, gdy będziesz jeść jedno kiwi dziennie? Prawda wręcz zaskakuje
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy