Czy można jeść surowe pieczarki?
Pieczarki są grzybami, po które Polacy bardzo często sięgają. Dodajemy je nie tylko do zup czy sos, ale również do ulubionych zapiekanek, pizz czy tostów. Przepis na zupę pieczarkową znajdziesz tutaj , z kolei porady, jak przygotować pyszny sos pieczarkowy przeczytasz w tym artykule.
Czy jednak możemy spożywać pieczarki bez żadnej obróbki? Odpowiedź nie jest taka oczywista, jak mogłoby się wydawać.
Czy pieczarki są zdrowe?
Pieczarki często uznawane są za pożywienie, które nie ma zbyt wielu składników odżywczych. Nie jest to jednak prawdą. Te niepozorne grzyby skrywają w sobie bardzo cenne składniki.
Pieczarki są źródłem potasu, miedzi, selenu, jodu, błonnika, witamin A, E, witamin z grupy B oraz witaminy D. Selen zawarty w pieczarkach, według lekarzy z Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, poprawia naszą odporność, ponieważ odpowiada zwiększenie się liczby przeciwciał .
Grzyby te pomagają też utrzymać o dpowiedni poziom cholesterolu, a dzięki sporej ilości błonnika pokarmowego, wspierają nasz metabolizm. Zawierają też związki z grupy polifenoli, które walczą z wolnymi rodnikami. Chronią więc tym samym organizm przed niekorzystnym wpływem środowiska.
Polifenoli jednak jest więcej, gdy poddamy pieczarki obróbce cieplnej. W jakiej formie najlepiej je zatem jeść?
Źródło: Aga Maszota/Pixabay
Surowe pieczarki – czy można je jeść?
Pieczarki często zdarza nam się podjadać podczas gotowania. I raczej nie powinniśmy się martwić, że nam one zaszkodzą. Nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, by jeść ich bez wcześniejszej obróbki termicznej.
Należy jednak uważać z ilością spożywanych na surowo pieczarek . Chodzi przede wszystkim o błonnik pokarmowy, którego w tych grzybach jest bardzo dużo. Jeśli więc nie poddamy pieczarek żadnej obróbce, może podrażnić ściany żołądka i doprowadzić do stanów zapalnych.
Co więcej, jeśli ugotujemy lub upieczemy pieczarki, wówczas polifenoli jest więcej, a przez to pieczarki mają więcej antyoksydantów, więc są dla nas zdrowsze.
Pieczarki zawierają też substancję o nazwie agarytyna, która ma charakter rakotwórczy. Poprzez obróbkę cieplną jej ilość znacznie się zmniejsza. Podsumowując – można jeść surowe pieczarki, ale jednak zdrowiej jest je wcześniej ugotować lub usmażyć.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; gadzinowski.pl