Smakosze.pl
Pieczenie tego ciasta jest proste i szybkie

Screen filmu na kanale Henia Foks na YouTube

Jak zrobić ciasto budyniowe?

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczenie nie jest twoją najmocniejszą stroną, lecz ciągle chcesz raczyć się smacznymi ciastami? Spróbuj wykonać pyszny budyniowiec wedle poniższego, banalnie prostego przepisu. Dzięki niemu zrobisz je bez żadnych wpadek.

Pieczenie ciasta budyniowego jest jedną z najprostszych możliwych metod, na uzyskanie smacznego wyrobu cukierniczego bez konieczności wielogodzinnej pracy w kuchni. Jeśli nie lubisz wypiekania ciast, poniższa receptura jest wręcz idealna dla ciebie. 

Zrobienie ciasta budyniowego trwa kilka chwil, nie jest męczące ani skomplikowane. Podczas pieczenia cały dom wypełni się waniliowym zapachem ciepłego budyniu, co szybko przyciągnie wygłodniałych domowników do kuchni, z której wydobywać się będzie ten wspaniały aromat. 

Pieczenie tego ciasta jest prawdziwą przyjemnością

Dla wielu ludzi pieczenie słodkich wypieków jest stratą czasu, bądź zadaniem niewartym dużej ilości wysiłku. Choć słodka przekąska wieńczy obiadowe posiedzenie i jest prawdziwą "kropką nad i" posiłku, tak wiele pracy poświęconej na jej przygotowanie odtrąca.

Z tego też powodu tak dużo ludzi sięga po gotowe cukiernicze wypieki - a jeszcze więcej osób kupuje zwyczajne gotowe słodycze ze sklepu. Choć są smaczne, nie należą do zdrowych, nie wiadomo wszak, co dokładnie zostało do nich dodane. Poniższy deser eliminuje ten problem.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy doskonałe właściwości soku z kiszonej kapusty. Tutaj z kolei prezentujemy niecodzienne zastosowania papieru do pieczenia, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Henia Foks na YouTube

Przepis na szybkie ciasto budyniowe

Składniki: 

  • 5 jajek

  • 10 łyżek cukru pudru

  • 8 łyżek mąki

  • 220 gramów masła

  • 1 litr mleka

  • 80 gramów budyniu waniliowego

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Ubij sztywną pianę z białek, dodaj do niej 6 łyżek cukru pudru i ubijaj dalej. Następnie dodaj 5 łyżek mąki i dokładnie całość wymieszaj. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, wylej na nie masę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20 minut. 

Ubij żółtka z resztą cukru. Dodaj mąkę, budyń i 2 łyżki mleka. Zmiksuj całość, aż masa stanie się puszysta i podwoi swoją objętość co najmniej 2 razy.  Pozostałe mleko zagotuj, dodaj masę z żółtek oraz masło. Mieszaj do momentu, aż uzyskasz gęsty budyń. 

Po ostudzeniu ciasta posmaruj je masą budyniową i dokładnie wyrównaj powierzchnie. Możesz dla dekoracji obsypać je z wierzchu kakao w proszku. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ciotka Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >