Smakosze.pl Produkty Czy można jeść surowe pieczarki?
canva/Cavan Images

Czy można jeść surowe pieczarki?

27 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pieczarki są u nas najpopularniejszymi grzybami. Wynika to z faktu, że są dostępne przez cały rok. Doskonale smakują duszone w śmietanie i zapiekane, warto je dodawać do zup i farszów. A czy można jeść surowe pieczarki, dodawać je do surówek i sałatek? Zaraz wyjaśnimy tę kwestię.

Pieczarki są grzybami hodowlanymi. W związku z tym są dostępne przez cały rok i na dodatek niemal w każdym sklepie spożywczym. Dzięki temu mamy okazję sięgać po nie, gdy tylko przyjdzie nam na to ochota.

Zwykle pieczarki smażymy i dusimy. Takie są najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze. Jednak dobrze też smakują pieczarki marynowane, faszerowane i zapiekane, a także smażone w panierce. Czy jednak można je jeść bez obróbki termicznej?

Czy można jeść surowe pieczarki?

Jak się okazuje, pieczarki możemy jeść bez uprzedniej obróbki cieplnej. Jednak nie będą dla nas tak bezpieczne i wartościowe, jak uduszone czy ugotowane. Obróbka termiczna uaktywnia np. antyoksydanty, które mają działanie przeciwnowotworowe.

Dla wrażliwszych żołądków problemem może też być błonnik. Pieczarki zawierają go dużo, a że składa się głównie z nietrawionej chityny, potrafi zalegać w przewodzie pokarmowym i drażnić jego ścianki. Po zjedzeniu surowych pieczarek możemy więc czuć dyskomfort. Obróbka termiczna zmienia strukturę chityny i powoduje, że nie drażni ona przewodu pokarmowego.

Pod wpływem wysokiej temperatury niszczona jest też agarytyna. Substancja ta występuje w pieczarkach i nie służy naszemu zdrowiu. Jedzenia surowych pieczarek nie zaleca się też kobietom w ciąży.

Zalety pieczarek i ważne wskazówki

Pieczarki, podobnie jak i leśne grzyby, w głównej mierze składają się z wody. Zawierają też jednak sporo wartościowych składników. Wśród nich są np. witaminy z grupy B, witamina C i E, a także sporo magnezu, fosforu, potasu i cynku. Poza tym pieczarki zawierają sporo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

Jak przyrządzać pieczarki? Przed duszeniem czy smażeniem nie trzeba ich obierać. Ich skórka jest bowiem delikatna, podobnie jak miąższ. Wystarczy je tylko oczyścić i opłukać.

Podsmażenie ich na maśle lub oleju uwydatni ich aromat i podkreśli smak. Pieczarkową potrawę warto też na koniec posypać np. posiekaną natką pietruszki. Danie zyska orzeźwiający smak.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować pieczarki w chrupiącej panierce , zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, jak przechowywać pieczarki, by długo pozostały świeże .

surówka z pieczarkami
surówka z pieczarkami

Źródło zdjęcia: canva/ Sillycoke

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poradypanidomu, zywienie.abczdrowie, fitness.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy