Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?
Przygotowaliście już warzywa do sałatki jarzynowej, ale nie wiecie czym ją doprawić? Wiemy jakie dodatki są niezbędne, by wydobyć smak tego specjału. Sprawdźcie koniecznie, czy nie popełniacie błędu na tym etapie.
Sałatka Olivier, sałatka stołeczna, ale też sałatka francuska — to inne nazwy tradycyjnego rarytasu, który często gości na wielu polskich stołach, czyli sałatki jarzynowej. Kultowa warzywna kompozycja złożona przede wszystkim z marchewki, pietruszki, selera i jajek nie jest bardzo wymagającym daniem. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach.
Co podkreśli smak sałatki jarzynowej?
Doprawienie jarzynowej jest niezwykle proste. Wystarczy sól, pieprz i majonez. Ostatni składnik jest jednak przedmiotem ostrej dyskusji wśród amatorów tego dania. Wiele osób ma swoje ulubione marki jajecznego sosu i nie wyobraża sobie, jak można użyć innego produktu.
Zdaniem kulinarnych autorytetów — a takim niewątpliwie jest Robert Makłowicz — klasyczną jarzynową należy doprawić domowym majonezem. Zdradzaliśmy już niejedną recepturę na ten pyszny dodatek do surówek i sałatek. Spróbujcie np. przyrządzić go według przepisu Ani Starmach, a efekt z pewnością was zachwyci.
Niektórzy smakosze oprócz majonezu korzystają jeszcze z musztardy. Sos na bazie gorczycy potrafi ciekawie podkreślić smak gotowanych warzyw. Do wyboru bowiem jest wiele wariantów tego dodatku, co pozwala nam zdecydować czy sałatkę przyrządzamy na ostro czy też pozostajemy przy łagodnej wersji.
Czego jeszcze warto spróbować?
Smak jarzynowej pogłębia się z czasem. Dlatego wiele osób łączy warzywa z majonezem i pozostawia ją na kilka godzin w lodówce. Pamiętajmy tylko, by nie przechowywać jej zbyt długo i nie mrozić wraz z sosem.
Niektórzy z nas znają ten tradycyjny rarytas w wersji z dodatkiem pora czy cebuli. Składniki te również mają niebagatelny wpływ na smak sałatki jarzynowej i jeżeli lubimy pikantną wersję specjału, warto po nie sięgnąć.
Zdarzają się też przepisy, w których do zwiększenia ostrości wykorzystywana jest papryka chilli w proszku, a barwa specjału dodatkowo podbijana jest poprzez dodatek kurkumy. Żółta przyprawa również delikatnie podkręci smak rarytasu.
Źródło zdjęcia: canva/etorres69
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniammniam, haps, doradcasmaku