Smakosze.pl
Czym doprawić sałatkę jarzynową?

canva/Timolina

Jak doprawić sałatkę jarzynową, żeby była wyrazista?

27 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Przygotowaliście już warzywa do sałatki jarzynowej, ale nie wiecie czym ją doprawić? Wiemy jakie dodatki są niezbędne, by wydobyć smak tego specjału. Sprawdźcie koniecznie, czy nie popełniacie błędu na tym etapie.

Sałatka Olivier, sałatka stołeczna, ale też sałatka francuska — to inne nazwy tradycyjnego rarytasu, który często gości na wielu polskich stołach, czyli sałatki jarzynowej. Kultowa warzywna kompozycja złożona przede wszystkim z marchewki, pietruszki, selera i jajek nie jest bardzo wymagającym daniem. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach.

Pyszne i pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku

Pięknie pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku

CZYTAJ DALEJ

Co podkreśli smak sałatki jarzynowej?

Doprawienie jarzynowej jest niezwykle proste. Wystarczy sól, pieprz i majonez. Ostatni składnik jest jednak przedmiotem ostrej dyskusji wśród amatorów tego dania. Wiele osób ma swoje ulubione marki jajecznego sosu i nie wyobraża sobie, jak można użyć innego produktu.

Zdaniem kulinarnych autorytetów — a takim niewątpliwie jest Robert Makłowicz — klasyczną jarzynową należy doprawić domowym majonezem. Zdradzaliśmy już niejedną recepturę na ten pyszny dodatek do surówek i sałatek. Spróbujcie np. przyrządzić go według przepisu Ani Starmach, a efekt z pewnością was zachwyci.

Niektórzy smakosze oprócz majonezu korzystają jeszcze z musztardy. Sos na bazie gorczycy potrafi ciekawie podkreślić smak gotowanych warzyw. Do wyboru bowiem jest wiele wariantów tego dodatku, co pozwala nam zdecydować czy sałatkę przyrządzamy na ostro czy też pozostajemy przy łagodnej wersji.

Czego jeszcze warto spróbować?

Smak jarzynowej pogłębia się z czasem. Dlatego wiele osób łączy warzywa z majonezem i pozostawia ją na kilka godzin w lodówce. Pamiętajmy tylko, by nie przechowywać jej zbyt długo i nie mrozić wraz z sosem.

Niektórzy z nas znają ten tradycyjny rarytas w wersji z dodatkiem pora czy cebuli. Składniki te również mają niebagatelny wpływ na smak sałatki jarzynowej i jeżeli lubimy pikantną wersję specjału, warto po nie sięgnąć.

Zdarzają się też przepisy, w których do zwiększenia ostrości wykorzystywana jest papryka chilli w proszku, a barwa specjału dodatkowo podbijana jest poprzez dodatek kurkumy. Żółta przyprawa również delikatnie podkręci smak rarytasu.

Tradycyjna jarzynowa w misce

Tradycyjną jarzynową często podaje się z dodatkiem ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/etorres69

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam, haps, doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >
moczenie mięsa w mleku

Porady

Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób

Czytaj więcej >