Smakosze.pl
Pyszne i pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku

canva/Tatiana Volgutova

Pięknie pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku

3 Lutego 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Mielone często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, skoro są proste w przygotowaniu i smaczne. Dodając do klasycznej wersji masy świeżo zmiażdżonego czosnku, uzyskamy kotlety o wyjątkowo przyjemnej pikantnej nucie. Koniecznie spróbujcie tej wersji.

Choć przepis na mielone doczekał się już wielu wariantów — m.in. wersji z dodatkiem ziół — rarytas ten nigdy się nie znudzi. Zdradzaliśmy wam też co zrobić, by wyszły soczyste, a znany wielu kucharkom sekret wykorzystamy i tym razem, smażąc pełne charakteru mielone z dodatkiem czosnku.

Pączki w 5 minut bez użycia drożdży

Genialne, rewolucyjne i najlepsze pączki w 5 minut bez drożdży

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne kotlety mielone z czosnkiem

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego

  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • 1 bułka pszenna

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 4 łyżki wody + do namoczenia bułki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzany oleju. Bułkę pszenną namaczamy w wodzie. Mięsa dokładnie łączymy. Możemy je zmielić razem w maszynce.

Następnie dodajemy jajo, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze odciśniętą, miękką bułkę. Dokładnie łączymy składniki. Dodajemy wodę i przyprawy i wyrabiamy masę na kotlety.

Formujemy z niej nieduże, nieco spłaszczone owale. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Najlepiej robić to na średniej mocy palnika.

W ten sposób unikniemy sytuacji, gdy z wierzchu kotlety będą przypalone, a wewnątrz pozostaną surowe. Gotowe mielone podajemy z ziemniakami i sezonową surówką. Smacznego.

Czosnek na blacie - ząbki

Dodaj kilka ząbków czosnku do mielonych, a smak zachwyci każdego

Źródło zdjęcia: canva/Denisk999

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: to-co-lubie-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >