Pięknie pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku
Mielone często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, skoro są proste w przygotowaniu i smaczne. Dodając do klasycznej wersji masy świeżo zmiażdżonego czosnku, uzyskamy kotlety o wyjątkowo przyjemnej pikantnej nucie. Koniecznie spróbujcie tej wersji.
Choć przepis na mielone doczekał się już wielu wariantów — m.in. wersji z dodatkiem ziół — rarytas ten nigdy się nie znudzi. Zdradzaliśmy wam też co zrobić, by wyszły soczyste, a znany wielu kucharkom sekret wykorzystamy i tym razem, smażąc pełne charakteru mielone z dodatkiem czosnku.
Przepis na wyborne kotlety mielone z czosnkiem
Składniki:
400 g mielonego mięsa wołowego
600 g mielonej łopatki wieprzowej
1 jajo
1 średnia cebula
1 bułka pszenna
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
4 łyżki wody + do namoczenia bułki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzany oleju. Bułkę pszenną namaczamy w wodzie. Mięsa dokładnie łączymy. Możemy je zmielić razem w maszynce.
Następnie dodajemy jajo, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze odciśniętą, miękką bułkę. Dokładnie łączymy składniki. Dodajemy wodę i przyprawy i wyrabiamy masę na kotlety.
Formujemy z niej nieduże, nieco spłaszczone owale. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Najlepiej robić to na średniej mocy palnika.
W ten sposób unikniemy sytuacji, gdy z wierzchu kotlety będą przypalone, a wewnątrz pozostaną surowe. Gotowe mielone podajemy z ziemniakami i sezonową surówką. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Denisk999
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: to-co-lubie-gotuje