Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pięknie pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku

Pięknie pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku

Pyszne i pachnące kotlety mielone z dodatkiem czosnku
canva/Tatiana Volgutova

Mielone często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, skoro są proste w przygotowaniu i smaczne. Dodając do klasycznej wersji masy świeżo zmiażdżonego czosnku, uzyskamy kotlety o wyjątkowo przyjemnej pikantnej nucie. Koniecznie spróbujcie tej wersji.

Choć przepis na mielone doczekał się już wielu wariantów — m.in. wersji z dodatkiem ziół — rarytas ten nigdy się nie znudzi. Zdradzaliśmy wam też co zrobić, by wyszły soczyste, a znany wielu kucharkom sekret wykorzystamy i tym razem, smażąc pełne charakteru mielone z dodatkiem czosnku.

Przepis na wyborne kotlety mielone z czosnkiem

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego

  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • 1 bułka pszenna

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 4 łyżki wody + do namoczenia bułki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzany oleju. Bułkę pszenną namaczamy w wodzie. Mięsa dokładnie łączymy. Możemy je zmielić razem w maszynce.

Następnie dodajemy jajo, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze odciśniętą, miękką bułkę. Dokładnie łączymy składniki. Dodajemy wodę i przyprawy i wyrabiamy masę na kotlety.

Formujemy z niej nieduże, nieco spłaszczone owale. Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Najlepiej robić to na średniej mocy palnika.

W ten sposób unikniemy sytuacji, gdy z wierzchu kotlety będą przypalone, a wewnątrz pozostaną surowe. Gotowe mielone podajemy z ziemniakami i sezonową surówką. Smacznego.

Czosnek na blacie - ząbki
Dodaj kilka ząbków czosnku do mielonych, a smak zachwyci każdego

Źródło zdjęcia: canva/Denisk999

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: to-co-lubie-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram