Smakosze.pl
pieczarki

canva/shepellaKm

Jak przechowywać pieczarki, żeby długo pozostały świeże?

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pieczarki są grzybami hodowlanymi, dostępnymi w sklepach przez cały rok. Można z nich przygotować przeróżne potrawy i najlepiej zrobić to wkrótce po zakupie grzybów. Co, jednak jeśli kupiliśmy je nieco wcześniej i chcemy przetrzymać? Jak powinniśmy przechowywać pieczarki?

Grzyby potrafią być bardzo smaczne i aromatyczne, jednak są dość wrażliwe. Może im zaszkodzić zbyt wysoka temperatura i długi czas przechowywania, a także niewłaściwe warunki przechowalnicze. Czy te same zasady tyczą się grzybów leśnych, co hodowlanych pieczarek?

siekanie kurczaka

Delikatne, siekane kotlety z kurczaka o bogatym, cudownym smaku

CZYTAJ DALEJ

Jak przechowywać pieczarki?

Jak się okazuje, kupne, a więc hodowlane pieczarki nie są aż tak wrażliwe, jak grzyby leśne. To zasługa tego, że rosną w kontrolowanych warunkach, nie bywają zanieczyszczone przez owady. Dzięki temu ich przechowywanie jest nieco bezpieczniejsze.

Pieczarki należy trzymać w warunkach chłodniczych, czyli w temperaturze nie wyższej niż 2 st. C. W lodówce najlepiej więc przechowywać je na najwyższej półce, bo tam jest najchłodniej.

Jeśli kupisz je w zafoliowanym koszyczku, przed wstawieniem grzybów do lodówki, usuń folię. Dzięki temu pieczarki będą mogły swobodnie oddychać i nie zagrzeją się.

Grzyby najlepiej przesyp do papierowej torebki. Staraj się też nie dotykać niepotrzebnie pieczarek, bo wtedy szybko ciemnieją. Białe pieczarki możesz trzymać w lodówce do 4 dni, brązowe nieco dłużej, bo do 6 dni.

Przydatne wskazówki

  • Pieczarek nie myj przed przechowywaniem, a dopiero przed przyrządzeniem. Woda przyspieszy ich psucie się.

  • Jeśli zauważysz na pieczarkach ślady pleśni, niestety musisz wyrzucić całe opakowanie.

  • Jeśli wiesz, że nie zużyjesz pieczarek zbyt szybko, lepiej je zamroź. Wcześniej jednak je oczyść, umyj, osusz i pokrój.

  • Przed przyrządzeniem pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy je dobrze opłukać, pod bieżącą, zimną wodą.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przechowywać inne produkty spożywcze, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź, jak przechowywać wędzoną rybę, a także jak przechowywać jajka.

duszone pieczarki

duszone pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Surovtseva

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polki, pieczarki.net

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >