Smakosze.pl
Pączki w 5 minut bez użycia drożdży

canva/ALLEKO

Genialne, rewolucyjne i najlepsze pączki w 5 minut bez drożdży

10 Lutego 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Przygotowanie tradycyjnych pączków zajmuje sporo czasu. Dla niecierpliwych smakoszy mamy przepis, dzięki któremu specjał ten można przygotować dosłownie w chwilę. Wykorzystuje on proszek do pieczenia i serek homogenizowany, a pączki wychodzą tak smaczne, jak gdybyśmy użyli drożdży. Skusicie się?

Dla wielu smakoszy pączki są obowiązkowym punktem Tłustego Czwartku. Podpowiadaliśmy wam już jak wykonać je w domu nie używając tłuszczu i jakiego oleju użyć, jeśli zdecydujemy się na smażenie.

surówka z pora

Przepyszna, pełna witamin kolorowa surówka na bazie porów według siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Tym razem zdradzamy recepturę, która pozwoli wam błyskawicznie przyrządzić tradycyjny specjał. Pączki na bazie serka pięknie urosną dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Wykorzystując różne warianty serka, możecie wpłynąć na ostateczny smak deseru.

Przepis na ekspresowe pączki bez użycia drożdży

Składniki:

  • 2 jaja

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru pudru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego

  • ok. 1 l oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

Do większego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go na niewielkim ogniu. Jaja wbijamy do miski i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie dodajemy serek homogenizowany i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto powinno wyjść dość kleiste. Nie dodajemy mąki, by zmienić konsystencję. Jeśli to zrobimy, pączki wyjdą twarde. Gotową masę wkładamy łyżką do rozgrzanego oleju, formując małe kulki.

Pączki smażymy do momentu, gdy z obu stron będą rumiane. Gdy będą gotowe, wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ten zabieg pozwoli usunąć nadmiar tłuszczu. Deser podajemy posypany cukrem pudrem.

Wskazówka: do przygotowania pączków możecie też wykorzystać serek brzoskwiniowy lub truskawkowy. Będą równie pyszne.

Pączki przygotowane bez użycia drożdży

Domowe pączki pysznie smakują w towarzystwie czarnej kawy

Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: YT/Ugotowani.tv

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >