Masz ochotę na smaczną przekąskę? Mamy pomysł na małe co nieco, które szybko zniknie z talerzyków. Są nim smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce. Ta przekąska będzie idealna dla całej rodziny. Możesz ją też zaserwować na spotkaniu ze znajomymi.
Pomiędzy posiłkami często mamy ochotę zjeść coś małego, ale smacznego. Można oczywiście sięgnąć po paluszki czy chipsy, ale nie ma jak domowe przysmaki. Oczywiście najlepsze są takie, które nie wymagają dużo pracy i czasu. I właśnie takie są smażone pieczarki.
Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół?
CZYTAJ DALEJTa przekąska z pewnością posmakuje dorosłym. Doskonale pasuje bowiem do piwa. Jednak z pewnością i wśród młodzieży znajdzie swoich wielbicieli. Ma wszystkie zalety przekąski doskonałej — jest mała, chrupiąca i pełna smaku.
Smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce — idealna przekąska dla całej rodziny
Składniki:
50 dag pieczarek
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
2-3 łyżki mleka
1 szklanka tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie smażonych pieczarek
Pieczarki oczyść, opłucz, dokładnie osącz na sicie, a najlepiej osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
Mąkę i tartą bułkę wysyp osobno na talerzyki. Jajka rozmieszaj z mlekiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
Pieczarki panieruj najpierw w mące, potem w jajku i tartej bułce. Kładź na dobrze rozgrzany olej i smaż, aż będą całe złociste.
Pieczarki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Możesz je podać np. z sosem czosnkowym.
Więcej inspiracji na pomysłowe przekąski znajdziesz w naszym serwisie. Sprawdź, jak przygotować smażonego kalafiora, a także jak zrobić tatar z łososia.
mycie pieczarek
Źródło zdjęcia: canva/mcont
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojegotowanie