Smakosze.pl
smażone pieczarki

canva/Mykola Lunov

Smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce - idealna przekąska dla całej rodziny

25 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz ochotę na smaczną przekąskę? Mamy pomysł na małe co nieco, które szybko zniknie z talerzyków. Są nim smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce. Ta przekąska będzie idealna dla całej rodziny. Możesz ją też zaserwować na spotkaniu ze znajomymi.

Pomiędzy posiłkami często mamy ochotę zjeść coś małego, ale smacznego. Można oczywiście sięgnąć po paluszki czy chipsy, ale nie ma jak domowe przysmaki. Oczywiście najlepsze są takie, które nie wymagają dużo pracy i czasu. I właśnie takie są smażone pieczarki.

rosół

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół?

CZYTAJ DALEJ

Ta przekąska z pewnością posmakuje dorosłym. Doskonale pasuje bowiem do piwa. Jednak z pewnością i wśród młodzieży znajdzie swoich wielbicieli. Ma wszystkie zalety przekąski doskonałej — jest mała, chrupiąca i pełna smaku.

Smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce — idealna przekąska dla całej rodziny

Składniki:

  • 50 dag pieczarek

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 2-3 łyżki mleka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie smażonych pieczarek

Pieczarki oczyść, opłucz, dokładnie osącz na sicie, a najlepiej osusz przy pomocy papierowego ręcznika.

Mąkę i tartą bułkę wysyp osobno na talerzyki. Jajka rozmieszaj z mlekiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.

Pieczarki panieruj najpierw w mące, potem w jajku i tartej bułce. Kładź na dobrze rozgrzany olej i smaż, aż będą całe złociste.

Pieczarki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Możesz je podać np. z sosem czosnkowym.

Więcej inspiracji na pomysłowe przekąski znajdziesz w naszym serwisie. Sprawdź, jak przygotować smażonego kalafiora, a także jak zrobić tatar z łososia.

mycie pieczarek

mycie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/mcont

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować pyzy w piekarniku? Wyjątkowy sposób na klasykę

Czytaj więcej >
Zachwycające ogórki po kaszubsku

Przepisy

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
spaghetti bolognese

Przepisy

Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

Czytaj więcej >