Smakosze.pl
smażone pieczarki

canva/Mykola Lunov

Smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce - idealna przekąska dla całej rodziny

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz ochotę na smaczną przekąskę? Mamy pomysł na małe co nieco, które szybko zniknie z talerzyków. Są nim smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce. Ta przekąska będzie idealna dla całej rodziny. Możesz ją też zaserwować na spotkaniu ze znajomymi.

Pomiędzy posiłkami często mamy ochotę zjeść coś małego, ale smacznego. Można oczywiście sięgnąć po paluszki czy chipsy, ale nie ma jak domowe przysmaki. Oczywiście najlepsze są takie, które nie wymagają dużo pracy i czasu. I właśnie takie są smażone pieczarki.

rosół

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół?

CZYTAJ DALEJ

Ta przekąska z pewnością posmakuje dorosłym. Doskonale pasuje bowiem do piwa. Jednak z pewnością i wśród młodzieży znajdzie swoich wielbicieli. Ma wszystkie zalety przekąski doskonałej — jest mała, chrupiąca i pełna smaku.

Smażone pieczarki w cudownie chrupiącej panierce — idealna przekąska dla całej rodziny

Składniki:

  • 50 dag pieczarek

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 2-3 łyżki mleka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie smażonych pieczarek

Pieczarki oczyść, opłucz, dokładnie osącz na sicie, a najlepiej osusz przy pomocy papierowego ręcznika.

Mąkę i tartą bułkę wysyp osobno na talerzyki. Jajka rozmieszaj z mlekiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.

Pieczarki panieruj najpierw w mące, potem w jajku i tartej bułce. Kładź na dobrze rozgrzany olej i smaż, aż będą całe złociste.

Pieczarki zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Możesz je podać np. z sosem czosnkowym.

Więcej inspiracji na pomysłowe przekąski znajdziesz w naszym serwisie. Sprawdź, jak przygotować smażonego kalafiora, a także jak zrobić tatar z łososia.

mycie pieczarek

mycie pieczarek

Źródło zdjęcia: canva/mcont

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >