Smakosze.pl Porady Czy można mrozić kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
canva/Gatsi

Czy można mrozić kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości

17 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wiele osób mrozi surowe mięso, jednak nie każdy wie, że kotlety schabowe i w panierce i po usmażeniu również możemy przechowywać w zamrażalniku. Kotlety po rozmrożeniu będą smaczne i soczyste, musimy zwrócić jedynie uwagę na termin ważności.

Kotlety schabowe to kultowe danie, które uwielbia każdy miłośnik mięsnych dań. Dobrze rozbite, doprawione kawałki schabu w chrupiącej panierce z jajek, mąki i bułki tartej są soczyste, delikatne i smakują rewelacyjnie.

Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić kotlety schabowe. Okazuje się, że tak, możemy mrozić schab zarówno surowy, jak i usmażony w panierce. Musimy jednak zwrócić uwagę na datę- surowe mięso będzie świeże znacznie dłużej niż panierowane.

Bardzo ważny jest również sposób rozmrażania kotletów schabowych. Schabowe z mikrofalówki stracą smak, to najgorszy z możliwych sposób na rozmrażanie mięsa i ryb. Schabowe po rozmrożeniu możemy podgrzać na patelni lub w piekarniku, będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.

Kotlety schabowe możemy zamrozić. Kluczowy jest czas przechowywania

Kotlety schabowe możemy spokojnie zamrozić. Możemy zamrozić rozbite i oprószone solą i pieprzem kawałki schabu, możemy mrozić cały schab, a nawet mięso, które już panierowaliśmy i smażyliśmy.

Mięso bez panierki może być przechowywane w zamrażalniku nawet przez 5- 6 miesięcy. Jeśli zamrozimy mięso w panierce lub usmażone, jego czas przydatności do spożycia będzie o wiele krótszy - takie schabowe powinniśmy zjeść maksymalnie w ciągu miesiąca.

Jak rozmrażać kotlety schabowe, żeby zachowały smak?

Kotlety schabowe, niezależnie od tego, czy mrozimy z panierką, czy bez niej, zawsze rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Mikrofalówka nie jest dobrym pomysłem na rozmrożenie mięsa.

W urządzeniu faktycznie mięso rozmrozi się szybciej, jednak kotlety nie będą już tak smaczne, a panierka może się zepsuć. K awałki schabu wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed obróbką termiczną, wtedy będą smaczne i soczyste.

Dowiedz się, ile smażyć kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste . W tym artykule natomiast sprawdzisz, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia kultowego mięsa.

Kotlet schabowy
canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy