Smakosze.pl
Na czym smażyć kotlety schabowe? 1 tłuszcz ma przewagę nad innymi

canva/Anetlanda

Na czym smażysz kotlety schabowe? Najlepsze kucharki zawsze używają 1 produktu

28 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kotlety schabowe teoretycznie są bardzo prostym daniem, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a soczyste mięso z chrupiącą skórką będzie żylaste, twarde, miejscami surowe lub spalone i przesuszone. Na czym smażyć kotlety schabowe? Jak długo je smażyć, żeby były soczyste i pełne smaku?

Kotlety schabowe to jedno z tych rodzajów mięsa, które dobrze przygotowane i usmażone będzie smakować rewelacyjnie i skradnie serce każdemu. Czasem jednak kotlety wychodzą nie tak jak powinny. Sekret idealnych schabowych tkwi zarówno w samym przygotowaniu, jak i smażeniu. Na czy smażyć kotlety schabowe?

rosół

Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Odpowiedź zaskakuje. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Niektórzy kotlety smażą na maśle, inni na oleju, oliwie. Na czym smażyć kotlety schabowe? Kotlety schabowe smażymy na smalcu, to najlepszy rodzaj tłuszczu do kotletów. Bardzo ważna jest również panierka z mąki, jajka i bułki tartej.

Wiele osób rezygnuje z dodatku mąki. Mąka sprawia, że panierka mocniej trzyma się mięsa, nie odpada, a sam schab jest jeszcze bardziej soczysty. Jeśli chcemy, żeby kotlety były jeszcze delikatniejsze, po rozbiciu i posoleniu, wstawmy je do miski, zalejmy mlekiem i wstawmy na 2 godziny do lodówki.

Na czym smażyć kotlety schabowe? Skorzystaj z patentu najlepszych kucharek, kotlety będą pełne smaku

Kotlety schabowe smaży się na smalcu. Nie masło klarowane, nie olej, a właśnie smalec jest najlepszym nośnikiem smaku i sprawia, że kotlety schabowe są soczyste, doskonale wypieczone i pyszne.

Smalec ma wysoką temperaturę dymienia i dlatego też idealnie nadaje się do smażenia. Potrawy smażone na smalcu, w tym właśnie kotlety schabowe, nie przywierają do patelni i się nie palą. Smażenie schabowych na smalcu to najlepszy wybór.

Ile smażyć kotlety schabowe? Dlaczego kotlety są surowe w środku lub twarde?

Twarde, łykowate kawałki schabu musimy dokładnie rozbić tłuczkiem tak, aby powstały cienkie kotlety. Rozbicie mięsa gwarantuje, że schab po upieczeniu nie będzie ani surowy w środku, ani twardy.

Kotlety schabowe smażymy przez około 3 minuty na stronę, na złoty kolor. Krótki czas smażenia na smalcu gwarantuje idealnie soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Schabowe podaj z ogórkiem kiszonym lub kapustą zasmażaną i ziemniakami, smacznego.

KOtlet schabowy

canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >