Jak długo smażyć kotlety schabowe, aby wyszły miękkie i soczyste? Mamy garść cennych wskazówek
Wiecie, jak długo smażyć kotlety schabowe, aby wyszły miękkie i soczyste? Mamy dla was garść cennych wskazówek, dzięki którym, schaboszczaki tym razem wyjdą wam wyśmienite. Zwróćcie uwagę nie tylko na czas smażenia, ale też na temperaturę i marynowanie mięsa.
Schabowe robimy bardzo często, bo ich przygotowanie jest proste. Jednak nie za każdym razem kotlety schabowe wychodzą, tak smaczne, jakbyśmy sobie tego życzyli. Gdzie więc można popełnić błąd? Na co zwrócić uwagę, by otrzymać miękkie i soczyste schabowe?
Ile czasu trzeba smażyć kotlety schabowe?
Smażenie jest niewątpliwie ważną częścią przyrządzania kotletów schabowych. Rodzaj tłuszczu, jego temperatura i czas smażenia mają bowiem wpływ na chrupkość i soczystość kotletów.
Jeśli więc chodzi o rodzaj tłuszczu, to kucharze zalecają smażyć kotlety schabowe na smalcu. Podobnie jak schab jest on pochodzenia wieprzowego, dlatego smakiem doskonale pasuje do schabowych. A poza tym dobrze znosi wysoką temperaturę smażenia.
Do smażenia kotletów schabowych możecie jednak wybrać zdrowszy tłuszcz, którym jest olej. A konkretnie olej rzepakowy, który ma neutralny smak i również ma wysoką temperaturę dymienia.
Co do temperatury tłuszczu, na którym smażymy schabowe, to powinien być on dobrze rozgrzany. Jednak kotlety smażmy na średnim ogniu, co zapobiegnie ich przypaleniu, a jednocześnie zagwarantuje im chrupiącą skórkę i dosmażenie.
Czas smażenia kotletów schabowych to mniej więcej 3-4 minuty z każdej strony. Dobrym wyznacznikiem jest odpowiedni stopień zrumienienia panierki. Powinna mieć ona złoto-brązowy kolor, bez czarnych punkcików, czyli przypalonej tartej bułki.
Jak przygotować schabowe?
Po rozbiciu plastrów mięsa warto je zamarynować. Można je np. zalać mlekiem i obłożyć cebulą, a jeszcze lepiej do marynowania mięsa użyć kefiru czy maślanki. Kwaśny napój zwiększy kruchość i delikatność mięsa. W marynacie schab powinien spędzić przynajmniej 2 godziny.
Po zamarynowaniu mięso należy osączyć, można je też osuszyć papierowym ręcznikiem. Potem trzeba je obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce i położyć na patelni z gorącym tłuszczem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na schabowe, jak za dawnych lat, a także na schabowe po myśliwsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: przepisy, beszamel.se