Czy można mrozić twaróg? Co druga osoba popełnia rażący błąd
Mrożenie żywności ma na celu przedłużenie jej przydatności do spożycia. Z upodobaniem kupujemy jedzenie na zapas i wkładamy je do zamrażarki. Okazuje się, że tak samo możemy postąpić z twarogiem, pod warunkiem, że będziemy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Duża cześć osób niestety o nich zapomina.
Mrożenie twarogi chroni go przed zepsuciem
Zamrażanie to bardzo skuteczny sposób stosowany w wielu kuchniach. Dzięki przedłużaniu terminu żywności, oszczędzamy także pieniądze. Choć mrożenie mięsa, warzyw i owoców jest czymś oczywisty, tak mniej typowe produkty mogą przysporzyć nieco trudności Jednym z nich jest właśnie popularny twaróg.
Mrożenie twarogu jest kontrowersyjnym tematem. Niektórzy wolą go wyrzucić, niż ryzykować z podejrzaną procedurą. Uspokajamy- twaróg można mrozić, podobnie jak inne produkty spożywcze. Wystarczy przy tym pamiętać o kilku zasadach.
Podstawowe informacje dotyczące mrożenia twarogu
Twaróg jak najbardziej nadaje się do mrożenia . Ujemna temperatura nie wpłynie na jego walory smakowe. Subtelnej zmianie może natomiast ulec konsystencja i tekstura nabiału . Nie ma się o co martwić, jeśli nie przetrzymamy twarogu w zamrażarce zbyt długo .
Zmienione właściwości twarogu nie muszą być problemem . Jeśli po rozmrożeniu wykorzystamy go do potraw na ciepło, fakt ten przestanie być zauważalny . Taki rozmrożony twaróg nada się więc idealnie do pierogów i zapiekanek . Jego smak będzie nie do odróżnienia, od tego świeżego .
Twaróg, który przeznaczamy do mrożenia, musi być pierwszej świeżości . Zleżały produkt lepiej spożytkować na bieżąco . Nabiał, który został otwarty kilka dni wcześniej, nie powinien lądować w zamrażarce . W przeciwnym razie po rozmrożeniu zaczną się na nim błyskawicznie namnażać bakterie .
Najważniejsze zasady dotyczące mrożenia twarogu
W temacie mrożenia twarogu kluczowa jest 1 rzecz . Nabiał nie powinien w zamrażarce spędzić zbyt długiego czasu . W przeciwnym razie, mimo działania ujemnej temperatury, może się on zepsuć. Najlepiej zamrozić go na krótko i wykorzystać przy najbliższej okazji .
Biały ser może być zamrożony przez 1, maksymalnie 2 miesiące . Powinien też znajdować się w hermetycznym opakowaniu . Jeśli przekładamy twaróg do pudełka, musi zostać ono wcześniej starannie umyte . Tym sposobem zminimalizujemy ryzyko zepsucia się produktu .
Twaróg, zanim trafi do mrożenia, powinien zostać odpowiednio schłodzony . Produkt nie może być w temperaturze pokojowej . Najlepiej, jeśli uda nam się go wsadzić na kilkanaście minut do lodówki . Tyle wystarczy, aby zrobił się wystarczająco chłodny .
Twaróg najlepiej jest mrozić w 1 dużym kawałku . Nie rozdrabniaj produktu, gdyż starci wtedy wilgoć. Wysuszony biały ser nie będzie tak smaczny po rozmrożeniu .
Poza tymi specjalnymi zasadami, mrożenie twarogu przebiega podobnie do wszystkich innych wyrobów . Pamiętaj aby opakowanie z serem oznaczyć karteczką ze stosowną datą włożenia go do zamrażarki . Ponadto nie można mrozić jedzenia, które raz już zostało rozmrożone. Teraz wiesz już wszystko o mrożeniu twarogu . Właściwe mrożenie chleba jest dla niektórych czarną magią . Rybę na obiad prosto i szybko rozmrozisz tymi sposobami .