Jak prawidłowo mrozić truskawki? Kucharz zwraca uwagę na 1 detal, tylko nieliczni o tym pamiętają
Truskawki kojarzą się nam z latem i wakacjami. Uwielbiamy ich smak i aromat. Wykorzystujemy w kuchni, ale warto zachować też te pyszne owoce na długie, zimowe miesiące. W tym celu trzeba je zamrozić. Kucharz zwraca uwagę na 1 detal, który decyduje o efekcie mrożenia tych owoców.
Truskawki- pyszne i zdrowe
Jeśli w sklepach i na straganach pojawiły się krajowe truskawki- to znak, że lato ruszyło na dobre. W końcu ceny są bardziej przystępne i możemy do woli korzystać z wartości odżywczych tych pysznych i słodkich owoców. Truskawki są pełne witaminy C, A, błonnika i przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nich żelazo, potas, magnez i fosfor.
Truskawki dostarczą nam składników przeciwzapalnych, kwasów tłuszczowych omega-3. Te słodkie owoce chronią nasze serce przed chorobami i zapobiegają nowotworom. Zmniejszają też ryzyko wystąpienia wysokiego cholesterolu i udaru mózgu. Jak je mrozić? Kucharz podkreśla, że ważny jest jeden szczegół.
Wsyp sól do miseczki i wstaw do lodówki. Po chwili uporasz się z najczęstszym problememJak mrozić truskawki?
Truskawki myjemy w misce z zimną wodą. Jeśli zauważymy zgniły owoc- to musimy ją wyrzucić. Warto podkreślić, że do mrożenia używamy tylko najlepszych i najświeższych owoców. Z umytej truskawki usuwamy szypułkę.
Truskawki bez szypułek wkładamy do durszlaka, by wyschły. Układamy je na papierze do pieczenia w podłużnym naczyniu. Teraz truskawki trafią do zamrażalnika. Gdy będą już zamrożone, wyjmujemy je z zamrażalnika i wkładamy do woreczków strunowych. Na każdy woreczek naklejamy etykietę z nazwą produktu i datą zamrożenia. Woreczki władamy ponownie do zamrażarki.
Myj truskawki w zimnej wodzie, czyli patent przed zamrożeniem
Kucharz stosuje jeden niezawodny patent. Zanim truskawki trafią do zamrażalnika, najpierw myje je w misce z bardzo zimną wodą. Ten trik sprawi, że truskawki odpowiednio przetrwają proces mrożenia. Trzeba umieścić je na półce w zamrażarce z najniższą temperaturą.
Chodzi o to, by te sezonowe owoce zamrażać szybko. Możemy je mrozić do 12 miesięcy. Trzeba pamiętać, że owoce po rozmrożeniu nie nadają się już do ponownego zamrożenia. Podawaliśmy przepis na farsz z truskawek. Radziliśmy jak przygotować pyszny deser z truskawek.