Czy należy myć jajka przed włożeniem do lodówki? 1 szczegół daje jednoznaczną odpowiedź
Jajka są jednym z podstawowych produktów spożywczych. Jednak ze względu na ich dużą wrażliwość, trzeba je traktować w odpowiedni sposób. Dziś zajmiemy się problemem przechowywania, a dokładniej myciem jajek przed włożeniem do lodówki. Wiele z nas, usuwa w ten sposób zanieczyszczenia. Jak się jednak okazuje więcej z tego strat, niż pożytku. Po umyciu jajka psują się bowiem dużo szybciej.
Od poprawnego przechowywania jajek zależy czas ich przydatności do spożycia. Warto więc wiedzieć, jakie działania mogą przyczynić się do jego skrócenia. Większość z nas umieszcza kurzy nabiał w lodówce, wiedząc, że niska temperatura ma pozytywny wpływ na przedłużenie ich świeżości. Nie jest jednak obojętne czy wcześniej je umyjemy, czy nie.
Czy należy myć jajka przed przechowywaniem? To zależy
Jajka na powierzchni skorupki, oprócz nierzadko widocznych zanieczyszczeń, mają naturalną warstwę ochronną zwaną kutikulą. Zapobiega ona przedostawaniu się drobnoustrojów do wnętrza produktu, co sprzyja przedłużeniu okresu przydatności jaj do spożycia.
Dobrze przechowywane jajka można zjeść nawet do 28 dni od zniesienia ich przez kurę. Aby wciąż były bezpieczne, musimy jednak trzymać się pewnych zasad. Najważniejszą jest unikanie mycia produktu bezpośrednio po zakupie.
Ten proces usunie nie tylko zanieczyszczenia, ale też wspomnianą wcześniej ochronną powłokę i sprawi, że jajka szybciej się zepsują. Mycie kurzego nabiału jest jednak dozwolone, a nawet wskazane tuż przed jego spożyciem. Wtedy rzeczywiście konieczne jest, by skorupka była czysta.
Jak przechowywać jajka? W pojemniku i na półce
Skoro nie należy jajek myć, to co zrobić, by drobnoustroje zgromadzone na ich skorupce nie przedostały się do innych produktów trzymanych w lodówce? Rozwiązanie jest banalne — nabiał przechowujemy w papierowym pojemniku, w którym go zakupiliśmy. W ten sposób odizolujemy go też od otoczenia i zapobiegniemy przesiąkaniu zapachami.
Niech was jednak nie kusi, by przenosić jajka do umiejscowionych na drzwiach lodówki plastikowych foremek. Nie jest to dobre miejscem dla jajek i w tym artykule wyjaśnialiśmy już dlaczego. Warto też zaznaczyć, że trwałość jaj można wydłużyć poprzez ich zamrożenie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ceny w McDonald's na lotnisku doprawdy szybują. Klientkę zamurowało
-
Jak zrobić miękkie, elastyczne naleśniki? 1 płyn wcale nie jest dobrym zamiennikiem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama